Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ, ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. Η «ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ»,Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos.wordpress.com

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ, ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. Η «ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ»,Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos.wordpress.com

ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ 1Γειά σας καλά μου διαδυκτιακά φιλαράκια, κλείστε τα μάτια και ξεκινήστε νοσταλγικό ταξίδι στα παιδικά σας ανέμελα χρόνια. Σημερινό θέμα : «Η ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ» Βοηθήστε, καταγράφτε σχετικές πληροφορίες, στείλετε αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες, για να μπορέσουμε μαζί να συγκεντρώσουμε απαραίτητες πληροφορίες για τα παλιά παιχνίδια μας που κινδυνεύουν να ξεχαστούν ακόμη και από εμάς τους ίδιους, από το χρόνο και την..τεχνολογία . ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ !!!!!!!!

Η ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ

«ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΘΑ …. ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΡΕ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ; «

Η κολοκυθιά ήταν ένα πολύ συνηθισμένο και αγαπημένο παιχνίδι που είχε τους μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους. Ένα παιχνίδι που συνηθιζόταν στις γειτονιές, στις αλάνες και στα προαύλια των σχολείων στα διαλλείματα. Πρώτα έπρεπε να βγάλουν την «ΜΑΝΑ». Ένα παιδάκι έμπαινε στην μέση και άρχιζε να λέει με μέτρο το ακόλουθο στιχάκι, δείχνοντας με την σειρά τα παιδιά :«Άκατα μακατα κουτουσου μπε. Άμπερ φάμπερ βγέ!». Χρειάζεται τουλάχιστον 4 παίχτες αγόρια και κορίτσια και περισσότερους. Τα παιδιά σχηματίζουν ένα κύκλο και κάθονται στο έδαφος, μόνο η «μάνα» στέκεται στην μέση όρθια και δίνει από ένα αριθμό στους παίχτες αρχίζοντας από δεξιά προς τα αριστερά. Βασικό ! ο κάθε παίχτης πρέπει να θυμάται τον αριθμό του.

ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Τα παιδιά όλα μαζί λένε τραγουδιστά τα ακόλουθα λόγια :

«ΣΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ, ΠΟΥ ΤΟ ΑΓΑΠΟΥΜΕ ΟΛΟΙ,

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ, ΠΛΑΪ – ΠΛΑΪ ΣΤΗΝ ΡΟΔΙΑ.

ΚΑΝΕΙ ΠΕΝΤΕ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΣΤΟΓΓΥΛΑ ΜΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ,

ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΠΟΝΑΜΑ ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΥΣ.

ΔΥΟ ΘΑ ΔΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΤΗΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ «.

 ΄Επειτα η «μάνα» ρωτάει μονολογώντας: » ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΕΠΟΥ ; «,» ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΗΣ ΠΑΕΙ ΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ; » Κανένα παιδί δεν απαντάει …. Σε λίγο η μάνα λέει  «να πάει – να πάει το π.χ. το 3…» και το παιδί που έχει αυτό το νούμερο ρωτάει, «γιατί  να πάει το 3…;» Και η μάνα ρωτάει, «και ποιο να πάει ;» Να πάει το π.χ το 6 …» και το παιχνίδι συνεχίζεται. ‘Οποιο παιδί απαντήσει χωρίς να είναι το νούμερό του, χάνει και παίρνει κάποιο παρατσούκλι ή κάνει κάτι που θα  έχουν ορίσει οι παίχτες από την αρχή του παιχνιδιού.

Μια άλλη παραλλαγή της κολοκυθιάς, είναι η παρακάτω αναφερόμενη.

Και αυτή η παραλλαγή που παίζεται στην κάτω και πάνω ρούγα του Κοπανακίου της Ορεινής Τριφυλίας χρειάζεται τον ίδιο αριθμό παιχτών. Με τον ίδιο τρόπο «βγαίνει» η μάνα και αφού καθήσουν στο έδαφος κυκλικά παίρνει ξεκινώντας από την μάνα το κάθε παιδί και έναν αριθμό. Για παράδειγμα η Ελένη που είναι μάνα παίρνει τον αριθμό 1, η Σοφία το 2, ο Γιάννης το 3, ο Περικλής το 4, η Ανδριάνα το 5, ο Μιχάλης το 6 κ.ο.κ. Η Ελένη που κάνει την μάνα στέκεται στη μέση του κύκλου όρθια και λέει : «ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΠΟΥ ΚΆΝΕΙ 5 ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ»… Η Ανδριάνα που έχει το 5, σηκώνεται και λέι : «ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ 5 ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ;» Η μάνα ρωτάει : «ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ;» και απαντάει η Ανδριάνα : «ΝΑ ΚΑΝΕΙ , ΝΑ ΚΑΝΕΙ 3 !» Τότε ο Γιάννης που ακούει στον αριθμό που αντιπροσωπεύει, σηκώνεται και επαναλαμβάνεται ο ίδιος διάλογος, μόνο που αλλάζει ο αριθμός. Και το παιχνίδι συνεχίζεται. Μεχρις ότου κάποιο παιδί να μπερδευτεί και να απαντήσει για κάποιο άλλο αριθμό. Τότε σηκώνεται μπαίνει μέσα στον κύκλο και τα παιδιά αποφασίζουν ποια θα είναι η τιμωρία. Π.χ. να τραγουδήσει κάτι, να πει ένα ποίημα, η να κάνει τον κόκορα ή να γκαρίξει σαν γάϊδαρος κ.α. Μέσα στο παιχνίδι μπορεί ο ένας παίχτης να προσπαθήσει να παρασύρει ή να ξεγελάσει τον άλλον με αποτέλεσμα να κάνει λάθος και να τιμωρηθεί.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ !

Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

Advertisements

Οκτώβριος 25, 2016 - Posted by | ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: