Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, Ο «ΤΣΟΥΚΟΣ» ή «ΣΟΥΡΟΣ», Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, Ο «ΤΣΟΥΚΟΣ» ή «ΣΟΥΡΟΣ», Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

KOMIANOS PIPHSΓειά σας καλά μου διαδυκτιακά φιλαράκια, κλείστε τα μάτια και ας ξεκινήσουμε για μια φορά ακόμη, νοσταλγικό ταξίδι στα παιδικά μας ανέμελα χρόνια. Σημερινό θέμα μας το παιχνίδι «Ο ΤΣΟΥΚΟΣ» ή «ΣΟΥΡΟΣ».Σε μια εποχή όχι πολύ μακρινή, τότε που τα παιδιά έπαιζαν μες’ την τρελή χαρά στις γειτονιές, στις αλάνες, στα χωματένια στενοσόκκακα της πανω και πέρας ρούγας του Κοπανακίου και του αγαπημένου μου Ναυπλίου, με παιχνίδια αυτοσχέδια και κυρίως ανέξοδα. Τότε που οι γειτονιές δονούνταν από τα γέλια τις παιδικές φωνούλες και οι σχόλες ντυνόντουσαν τα γιορτινά τους !

ΤΣΟΥΚΟΣ ή ΣΟΥΡΟΣ

ΤΣΟΥΚΟΣ ΜΕ ΚΕΡΜΑΤΑ

Ένα παιχνίδι που παιζόταν από παιδιά σχετικά μικρής ηλικίας 10 περίπου ετών έως και την εφηβική ηλικία 18 ετών. Αριθμός παιχτών από 2 και ανω.  Σκοπός πέραν της χαράς που έδινε η ευστοχία και η ομαδική συμμετοχή, ήταν και το οικονομικό ώφελος (το κέρδος). Τα νοσμήματα που χρησιμοποιούσαν για το παιχνίδι στις αλάνες, τα χωμάτινα στενοσόκακα του Κοπανακίου Ορεινής Τριφυλίας και στην Αμάκα του Ναυπλίου,ήταν κυρίως παλαιάς κοπής που δεν είχαν καμιά αγοραστική αξία, όμως δεν έπαυαν να έχουν συλλεκτική, εμείς όμως σε αυτή την ηλικία δίναμε περισσότερο ενδιαφέρον για το παιχνίδι και οι κερδισμένοι ήταν οι γνωρίζοντες παλιατζήδες και παλαιοπώλες. Ήταμ ένα παιχνίδι που παίζαμε επί καθημερινής βάσεως, εξ’ ίσου αγαπητό όπως οι βόλοι, οι γιαλένιες και άλλα παρόμια. Πρώτα τραβάγαμε μια ευθεία γραμμή το «ΚΟΥΤΕΛΟ». Σε απόσταση 3 – 4 μέτρων τοποθετούσαμε τον «ΣΟΥΡΟ» ή «ΜΥΞΗ», που ήταν από ξύλο, ή φελλό από μπουκάλι αλλά κυρίως μια παλιά μεγάλη ξύλινη «κουβαρίστρα». Εκεί επάνω τοποθετούσαμε τα κέρματα που είχαν κανονισθεί να βάλει ο κάθε παίχτης, ταληρα, δεκάρικα, φραγκοδίφραγκα, πενηνταράκια, πενταροδεκάρες κ.α. Τα παιδιά παίρνουν θέση πίσω από το «κούτελο» και χρησιμοποιώντας τα πιο μεγαλύτερα και βαριά νομίσματα (τα δεκάρικα) εκείνης της εποχής, προσπαθούν να ρίξουν τον «σούρο». Όποιος πετύχαινε να τον ρίξει, όσα κέρματα έπεφταν κοντύτερα από τον «Σούρο» ή σκέπαζαν το νόμισμα του τα κέρδιζε.  Όσα έπεφταν κοντύτερα στον «Σούρο» τα ξανατοποθετούσαν επάνω του και το παιχνίδι συνεχιζόταν.

Πιο ενδιαφέρον είχε τις ημέρες των Χριστουγέννων, της πρωτοχρονιάς και των φώτων. Εκείνες τις ημέρες παίζαμε με κανονικά νομίσματα που είχαμε οικονομήσει από τα κάλαντα. Η έξαψη και η ελπίδα του κέρδους στα ύψη, αλλά και η απογοήτευση του χαμένου… Την Μεγάλη Εβδομάδα και κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σαββάτο, ήταν η σειρά των μεγάλων να παίξουν «ΤΣΟΥΚΟ». Ένα έθιμο που παρά την αστυνομική απαγόρευση, παιζόταν στα καφενεία, και αναπαραστούσε την κλήρωση από τους Ρωμαίους στρατιώτες των ιματίων του Χριστού την ώρα της Σταυρώσεώς Του! Έσπρωχναν τα τραπέζια και τις καρέκλες του καφενείου δεξιά και αριστερά, έτσι ώστε να σχηματίσουν ένα διάδρομο στη μέση του, μετά έστηναν τον «Σούρο» ή «Μύξη» (ένα φελό από μπουκάλι ή ένα κουτί από σπίρτα) και επάνω του τοποθετούσαν δίφραγκα, τάλιρα, δεκάρικα και εικοσάρικα και αρχιζε το παιχνίδι !

ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΡΟΦΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΔΕΝ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Ο ΠΑΠΠΑΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ «ΣΤΑΣΗ» ΈΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ «ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΩΝ»!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΌΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΣΑΤΕ ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΜΜΑ ΜΟΥ.

Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com


 

Advertisements

Σεπτεμβρίου 27, 2016 - Posted by | ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: