Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟ «ΑΛΑΤΙ ΨΙΛΟ ΑΛΑΤΙ ΧΟΝΤΡΟ» Η «ΤΟ ΜΑΝΤΙΛΑΚΙ» Εργασία : komianos’s wordpres’s.com

ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ 1ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟ «ΑΛΑΤΙ ΨΙΛΟ ΑΛΑΤΙ ΧΟΝΤΡΟ» Η «ΤΟ ΜΑΝΤΙΛΑΚΙ» Εργασία : komianos’s wordpres’s.com 

Γειά σας καλά μου διαδυκτιακά φιλαράκια, κλείστε τα μάτια και ξεκινήστε νοσταλγικό ταξίδι στα παιδικά σας  ανέμελα χρόνια. Ελάτε να θυμηθούμε το παιχνίδι «ΑΛΑΤΙ ΨΙΛΟ – ΑΛΑΤΙ ΧΟΝΔΡΟ» ή «ΤΟ ΜΑΝΤΙΛΑΚΙ», Βοηθήστε, καταγράφτε σχετικές πληροφορίες, για να μπορέσουμε μαζί να συγκεντρώσουμε απαραίτητες πληροφορίες για τα παλιά παιχνίδια μας που κινδυνεύουν να ξεχαστούν ακόμη και από εμάς τους ίδιους, από το χρόνο και την..τεχνολογία . ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ !!!!!!!!


 

ΑΛΑΤΙ ΧΟΝΤΡΟ ΑΛΑΤΙ ΨΙΛΟ

Είναι ενα καθαρά παιδικό παιχνιδι που παιζόταν από κορίτσια και αγόρια ηλικίας 5 χρονών και άνω, στις γειτονιές και τις αλάνες του Ναυπλίου όπως επίσης και στη πανω και κάτω ρούγα του Κοπανακίου και της Ορεινής Τριφυλίας. Για να έχει επιτυχία χρειάζεται μία ομάδα από έξη παιδιά και πάνω. Κάθε παιδικό παιχνίδι εκείνης της εποχής είχε τους κανόνες του, τον παρατηρητη του, και στα παιδια που δεν τηρούσαν τους κανόνες του παιχνιδιου την σχετική τιμωρία, κυρίως την απομάκρυνση η μη συμμετοχή στο παιχνίδι.

«ΑΛΑΤΙ ΨΙΛΟ – ΑΛΑΤΙ ΧΟΝΔΡΟ» Η » ΤΟ ΜΑΝΤΙΛΑΚΙ»

Τα παιδιά που παίρνουν μέρος στο παιχνίδι, κάθονται στη γη οκλαδόν ή γονατιστά με τα χέρια δεμένα πίσω στην πλάτη, και τις παλάμες ανοιχτές σχηματίζοντας κύκλο. Μετά από κλήρωση ένα παιδί » Η ΜΑΝΑ», κρατώντας ένα μαντιλάκι τρέχει γύρω-γύρω, τραγουδώντας το παρακάτω τραγουδάκι:
ΑΛΑΤΙ ΨΙΛΟ, ΑΛΑΤΙ ΧΟΝΤΡΟ….

ΕΧΑΣΑ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΩ ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΩ.

ΦΟΡΕΜΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΗΡΕ ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟΝ ΧΟΡΟ….

ΑΝ ΔΕΝ ΜΟΥ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΠΟΛΥ ΘΑ ΛΥΠΗΘΩ.

ΑΛΑΤΙ ΨΙΛΟ, ΑΛΑΤΙ ΧΟΝΔΡΟ !!!!!                                                                                                                 

Κι ενώ τρέχει χορεύοντας γύρω από τα παιδιά, αφήνει το μαντίλι να πέσει κρυφά πίσω από την πλάτη ενός καθισμένου παιδιού και συνεχίζει να τρέχει, να τραγουδάει και να χορεύει. Μόλις καταλάβουν τα παιδιά ότι η «ΜΑΝΑ» δεν κρατάει το μαντίλι, αρχίζουν να ψάχνουν με τα χέρια πίσω τους μήπως και έχουν το μαντίλι. Άμα το βρει σηκώνεται όσο πιο γρήγορα μπορεί, αρπάζει το μαντίλι και τρέχει για να πιάσει το παιδί που το είχε. Εκείνο, προσπαθεί να προφθάσει τρέχοντας να κάτσει στην κενή θέση που καθόταν το παιδί. Έτσι συνεχίζεται το παιχνίδι πάλι απ’ την αρχή. Αν όμως πιαστεί, από το παιδί που του άφησε το μαντίλι πριν προφθασει να κάτσει στην άδεια θέση, τότε παίρνει πάλι το μαντιλάκι, κάνει την «ΜΑΝΑ» και «φτου» απ΄ την αρχή.

ΜΑΝΤΙΛΑΚΙ

ΓΥΡΩ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Παίζεται το ίδιο με το «ΑΛΑΤΙ ΨΙΛΟ», μόνο που αλλάζει το τραγουδάκι που λέει η «ΜΑΝΑ» Τα παιδιά πιάνονται από τα χέρια και σχηματίζουν κύκλο όρθια η γονατιστά.Το μόνο που αλλάζει είναι το τραγουδάκι που λέει η «ΜΑΝΑ» φέρνοντας βόλτες και χορεύοντας τριγύρω, κρατώντας το μαντιλάκι. Τα παλαιά χρόνια όταν οι γειτονιές δεν φωτιζώντουσαν παρά μόνο με το χλωμό φως των λαδοφάναρων ή του φεγγαριού, όπως στην γειτονιά των παιδικών μου αναμνήσεών την πλατέια του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, ανάβανε φωτιές και γύρω από την λάμψη και την ζεστασιά της, στήνανε τα ιδιομορφα παιχνίδια τους μικροί μα και μεγάλοι. Επίσης οι φιλικές οκογένειες συνήθιζαν τα βράδυα του καλοκαιριού να επισκέπτονται τις αμουδιές του Αναπλιού φέρνοντας μαζί τους και το σχετικό κρασάκι με μεζέ για να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους. Τότε και τα παιδιά βρίσκανε την ώρα να παίξουν γύρω από την την φωτια.

ΤΟ ΜΑΝΤΙΛΑΚΙ ΠΕΡΑΣΕ, ΠΑΕΙ ΠΕΡΑ, ΠΑΕΙ ΠΕΡΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ                                                

ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΒΡΕΙ ΜΕ ΚΥΝΗΓΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΜΕ ΠΙΑΣΕΙ ΧΑΝΕΙ.                                                           

ΚΑΙ ΑΜΑ ΦΥΣΗΞΕΙ ΔΥΝΑΤΑ, ΠΑΕΙ ! Η ΦΩΤΙΑ ΤΟ ΠΙΑΝΕΙ….

Κάποια στιγμή ρίχνει το μαντίλι με τρόπο πίσω από την πλάτη ενός παιδιού, που πρέπει αμέσως να το πάρει και να κυνηγήσει την «ΜΑΝΑ» πριν προλάβει να μπει στην κενή θέση του.

Εργασία : ΚΟΜΙΑΝΟΣ ΠΙΠΗΣ, komianos’s wordpres’s.com

Ιουλίου 12, 2016 - Posted by | ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: