Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, Η «ΑΜΠΑΡΙΖΑ». Εργασία ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ 1ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, Η «ΑΜΠΑΡΙΖΑ». Εργασία: ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ,  komianos’s wordpres’s.com

Γειά σας καλά μου διαδυκτιακά φιλαράκια, κλείστε τα μάτια και ας ξεκινήσουμε για άλλη μια φορά, νοσταλγικό ταξίδι στα παιδικά μας ανέμελα χρόνια. Αυτή τη φορά θα ξαναθυμηθούμε το ομαδιδικό παιδικό παιχνίδι η «ΑΜΠΑΡΙΖΑ». Βοηθήστε, καταγράφτε σχετικές πληροφορίες, για να μπορέσουμε μαζί να συγκεντρώσουμε απαραίτητες πληροφορίες για τα παλιά παιχνίδια μας που κινδυνεύουν να ξεχαστούν ακόμη και από εμάς τους ίδιους, από το χρόνο και την..τεχνολογία . ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ !!!!!!!!

«ΑΜΠΑΡΙΖΑ» ή «ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ του ΚΑΣΤΡΟΥ»

ΚΥΝΙΓΗΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΔΙΚΟ

«ΑΜΠΑΡΙΖΑ» η έννοια της λέξεως θα πεί «ορμητηριο». Είναι ένα πάρα πολύ αγαπημένο παραδοσιακό παιδικό παιχνίδι, κατά κοινή ομολογία. Παίζεται από παίκτες ηλικίας 10 – 16 χρονών τα οποία χωρίζονται σε δύο ομάδες των 8 έως 10 ατόμων. Κάθε ομάδα επιλλέγει την «ΑΜΠΑΡΙΖΑ» της, δηλαδή το ορμητήριο του «ΚΑΣΤΡΟΥ» όπως το ονομάζουν που υπερασπίζεται η κάθε ομάδα, που μπορεί να είναι μία κολώνα σε μια πλατεία ή ένα δένδρο, ο τοίχος ή ο μανδρότοιχος ενός σπιτιού, και ότι δήποτε άλλο μπορεί να σκαρφισθεί το παιδικό μυαλό. Το παιχνίδι διέπεται από πολύ αυστηρούς κανόνες που πρέπει να τηρούν οι παίχτες. Η περιοχή της κάθε ομάδας πρέπει να έχει αρκετή απόσταση από την άλλη, γύρω στα 70 – 90 περίπου ίσως και περισσότερα μέτρα για να μπορούν οι παίχτες να τρέξουν και να κινηθούν με άνεση. Αφού επιλλέξουν την περιοχή τους χαράζουν ένα κύκλο γύρω από το «ΚΑΣΤΡΟ» τους  με περιφέρεια 4-6 μέτρα, εκεί φυλακίζονται και τα «ΣΚΛΑΒΑΚΙΑ». Αν είναι σε αλάνες που είναι γυμνες, μέσα στον κύκλο που θα χαράξουν κάνουν ένα σωρό με τα παλτά τους ή τα σακάκια του. Αφού μετρήσουν 5-6 μέτρα απόσταση από την περιφέρεια του κύκλου τραβάνε μία γραμμή ευθεία που ορίζει τα όρια της περιοχής τους. Το ίδιο κάνει και η αντίπαλη ομάδα και αρχίζει το παιχνίδι :

Ένα παιδί, το πιο ευκίνητο ο «ΦΤΕΡΟΠΟΔΑΡΟΣ», από την ομάδα που παίζει πρώτη, ακουμπάει το «καστρο» του και λέει : «ΠΑΙΡΝΩ ΑΜΠΑΡΙΖΑ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΩ» και τρέχει προς την αντίπαλη «αμπαριζα» και μπροστά ή πριν από την γραμμή της αρχίζει να κοροϊδεύει,να ειρωνεύεται ή να προσπαθεί παραπλανόντας τους αντίπαλους  με σκοπό να περάσει τα όριά της και να την «ΚΥΡΙΕΥΣΕΙ».

ΑΜΠΑΡΙΖΑ ΠΑΙΔ ΠΑΙΧΝ

Η «ΜΑΝΑ» ή ο «ΑΡΧΗΓΟΣ» της άλλης ομάδας διατάζει κάποιο παιδί να βγει και να κυνηγήσει με στόχο να τον ακουμπήσει έστω και με τα δάκτυλα και να τον κάνει σκλάβο. Φωνάζει τότε : «Σ’ ΕΠΙΑΣΑ» και τον οδηγεί στο «κάστρο» και τον βάζει μέσα στον κύκλο από τον οποίο δεν επιτρέπεται να φύγει από μόνος του. Εάν όμως καταφέρει ο καταδιωκόμενος να περάσει την οριακή γραμμή της αμπάριζας του, τότε ο αρχηγός  δατάζει άλλο παίχτη να βγει και να κυνηγήσει τον αντίπαλο και να κάνει με την σειρά του σκλάβο, αν δεν τον προλάβει τότε κάποιο αλλο παιδί αναλαμβάνει κ.ο.κ. Δηλαδή αν ο αντίπαλος της πρώτης ομάδας  γυρίσει πίσω στην περιοχή του χωρίς να πιαστεί, τότε αυτός που τον κυνηγάει, δεν έχει δικαίωμα να μείνει στην ελεύθερη περιοχή, αλλά πρέπει να γυρίσει ξανά στο στρατόπεδό του και να πάρει «ΦΩΤΙΑ» ή να πιάσει «ΑΜΠΑΡΙΖΑ». Φωνάζει τότε: «ΠΑΙΡΝΩ ΑΜΠΑΡΙΖΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑΒΓΑΊΝΩ» και τότε χτυπάει με το χέρι του την αμπάριζα και βγαίνει πάλι έξω. Στο μεταξύ κι άλλοι παίκτες της πρώτης  και της δεύτερης ομάδας  έχουν βγει και κυνηγάει το ένα το άλλο. Εάν κάποιος παίχτης καταφέρει να περάσει μέσα στο αντίπαλο στρατόπεδο όποιον ακουμπήσει από τους αιχμαλώτους, τότε τον ελευθερώνει. Όμως κάθε φορά μπορεί να ελευθερώσει μόνο ένα. Οι μόνοι που δεν παίρνουν μέρος στο παιχνίδι είναι οι αρχηγοί ή οι μάνες, αυτοί δίνουν διασταγές απο τα μετόπισθεν όπως κάνουν οι στρατηγοί στη μάχη. Σε περίπτωση που συλληφθεί έας αρχηγός τότε το κάστρο πέφτει και το παιχνίδι κερδίζεται. Σε περίπτωση που ο ένας αρχηγός κατά τη έφοδό του καταφέρει να μπει στην περιοχή του εχθρού αποφεύγοντας τους αντιπάλους παίχτες και να ακουμπίσει την «αμπάριζα» να κλέψει δηλαδή την φωτιά τότε κερδίζει ολόκληρη η όμάδα και ο αρχηγός φωνάζει : «ΕΠΙΑΣΑ ΑΜΠΑΡΙΖΑ» και το παιχνίδι τελειώνει. Κανονικά το παιχνίδι τελειώνει σαν χάσει η μία ομάδα όλους τους παίχτες της. Η πιο εξευτελιστική τιμωρία ίναι που οι νικημένοι υποχρεώνονται να τους καβαλίσουν οι νικητές και να τους κανουν βόλτα γύρω στην  αλάνα περιγελώντας τους νικημένους.

Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

 

Advertisements

Ιουνίου 21, 2016 - Posted by | ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: