Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΤΑ «ΜΗΛΑ» ή «ΜΗΛΑΡΟΝΙΑ» ή «ΜΗΛΑΚΙΑ», Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΤΑ «ΜΗΛΑ» ή «ΜΗΛΑΡΟΝΙΑ» ή «ΜΗΛΑΚΙΑ» Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ 1Αυτή τη φορά θα ταξιδεύσουμε και πάλι στην ομορφη παλαιά εποχή και ας θυμυθούμε ένα πολύ αγαπητό παιδικό παιχνίδι, «ΤΑ ΜΗΛΑ» – «ΜΗΛΑΡΟΝΙΑ» – «ΜΗΛΑΚΙΑ», για αγόρια και κορίτσα παιδικής, εφηβικής και ώριμης ηλικίας στις πλατείες, στις αλάνες, στις γειτονιές του Ναυπλίου όπως επίσης και στις γειτονιές του Κοπανακίουν Μεσσηνίας . Ήταν και είναι ένα παραδοσιακό παιδικό παιχνίδι.

 Παρακαταθήκη γνώσης για τις επερχόμενες γενιές των εθίμων, πως ζούσαν και επαιζαν οι πρόγονοι και γεννήτορές τους. Βοηθήστε, καταγράφτε σχετικές πληροφορίες, για να μπορέσουμε ΜΑΖΙ να συγκεντρώσουμε απαραίτητες πληροφορίες για τα παλιά παιδικά παιχνίδια μας ήθη και έθιμα που κινδυνεύουν να ξεχαστούν ακόμη και από εμάς τους ίδιους, από το χρόνο και την..τεχνολογία . ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ !!!!!!!!

ΤΟ «ΤΑ ΜΗΛΑ» – «ΜΗΛΑΡΟΝΙΑ» – «ΜΗΛΑΚΙΑ»

ΟΥΦ !!!! ΔΕΝ ΕΧΟΤΝ ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ, ΚΑΠΟΙΑ ΞΕΧΑΣΑ, ΚΑΠΟΙΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑ, ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΛΟΥΣΙΑ Η ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ, ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΑ.   

ΤΑ ΜΗΛΑ – ΜΗΛΑΡΟΝΙΑ

ΜΗΛΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ελάτε καλά μου φιλαράκια, ώρα για λίγο τρέξιμο παραπλανητικές κινήσεις και καλή σκόπευση. Τα «ΜΗΛΑ» ή «ΜΗΛΑΡΟΝΙΑ» ή «ΜΗΛΑΚΙΑ», είναι ένα πάρα πολύ αγαπημένο παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων. Απαραίτητη προϋπόθεση 6 έως πολλά παιδιά,Το παιχνίδι αυτό το παίζουν αγόρια και κορίτσια και παίζεται σε ανοιχτούς χώρους, αλάνες, πλατείες, στενοσόκακα στα προαύλια των σχολείων. Οι παίχτες μετά από συνεννόηση χωρίζονται σε δύο ομάδες, ο χωρισμός των ομάδων γίνεται με λαχνίσματα. Ένα παραδοσιακό λάχνισμα είναι το ακόλουθο :

ΕΝΑ ΔΥΟ ΤΡΙΑ, ΠΗΓΑ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ,

ΜΟΥ ‘ΔΩΣΕ ΕΝΑ ΜΗΛΟ, ΜΗΛΟ ΔΑΓΚΩΜΕΝΟ,

ΤΟ ΄ΔΩΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ, ΕΚΑΝΕ ΕΝΑ ΑΓΟΡΙ,

ΤΟ ‘ΒΓΑΛΕ ΘΑΝΑΣΗ, ΣΚΟΥΠΑ ΚΑΙ ΦΑΡΑΣΙ !

Κατ’ αρχάς χαράζουμε δύο ευθείες γραμμές ‘ΤΑ ΤΕΡΜΑΤΑ» σε απόσταση 10 – 12 βηματα. Πίσω από τα «ΤΕΡΜΑΤΑ» πέρνουν θέση τα μισά παιδιά της ομάδας που ρίχνει το τόπι και τα άλλα μισά στο απέναντι «ΤΕΡΜΑ» στη μέση συγκεντρώνονται τα μέλη της άλλης ομάδας. Μετά παίζουν το «πέτρα-ψαλίδι- χαρτί» για να δουν  ποιό από τα τέρματα θα ρίξει πρώτο το τόπι για να χτυπήσει ένα από τα παιδιά που βρίσκονται στο κέντρο. Τα παιδιά όλη την ώρα τρέχουν από την μια άκρη στην άλλη για να μην τους πετύχουν. Αν αυτός που θα ρίξει την μπάλα δεν πετύχει κανένα, τότε βγαίνει και στέκεται πίσω από την αριστερή γραμμή.Ο επόμενος παίχτης παίρνει την σειρά του.

 ΜΗΛΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝ

Εάν με το τόπι κατορθώσει να κτυπήσει κάποιο παίχτη τότε το παιδί καίγεται και βγαίνει από το παιχνίδι, εάν όμως καταγέρει να το πιάσει στον αέρα χωρίς να του πέσει στο έδαφος κερδίζει ένα «μήλο». Αυτό το μήλο σε περίπτωση που «καεί» του δίνει την δυνατότητα να παραμείνει στο παιχνίδι, όπως επίσης και εάν «καεί» καποιος από την ομάδα να τον σώσει χαρίζοντάς του το «μήλο» του. Όταν απομείνει ένα μόνο παιδί, οι δυο παίχτες με το τόπι μπορούν να κάνουν μόνο από πέντε  προσπάθειες να το χτυπήσουν. Αν δεν τον πετύχουν τότε τα ξαναφυλάνε και το παιχνίδι αρχίζει από την αρχή.

Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

 

Advertisements

Ιουνίου 8, 2016 - Posted by | ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: