Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, «ΣΑΪΤΑ» ή «ΨΑΛΙΔΑ» ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ, Εργασία ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, «Η ΣΑΪΤΑ» ή «ΨΑΛΙΔΑ», Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.

ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ 1Ένα επιπλέον νοερό ταξίδι στην ομορφη παλαιά εποχή και ας θυμηθούμε ένα παιδικό παιχνίδι που παιζότανσυνήθως από αγόρια και κορίτσια νεαρής ηλικίας και όχι μόνον στις αλάνες , στις αυλές στην Αμάκα του Ναυπλίου όπως επίσης και στην κάτω και πάνω ρούγα Κοπανακίουν Μεσσηνίας «Η ΣΑΪΤΑ» ή «ΨΑΛΙΔΑ» το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας και όχι μόνον.

 Παρακαταθήκη γνώσης για τις επερχόμενες γενιές πως ζούσαν και επαιζαν οι πρόγονοι και γεννήτορές τους. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ! Βοηθήστε, καταγράφτε σχετικές πληροφορίες, για να μπορέσουμε ΜΑΖΙ να συγκεντρώσουμε απαραίτητες πληροφορίες για τα παλιά παιχνίδια μας, που κινδυνεύουν να ξεχαστούν ακόμη και από εμάς τους ίδιους, από το χρόνο και την..τεχνολογία . ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ !!!!!!!!

ΣΑΪΤΑ ή ΨΑΛΙΔΑ Ο ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΡΟΝΩΝ

ΣΑΙΤΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ ΕΓΧΡΩΜΗ

 Εάν για κακή μας τύχη, μας εύρισκε η μεγάλη συμφορά να χάσουμε τον χαρταετό μας που με τόση μαεστρία και αγάπη είχαμε κατασκευάσει, είτε από κακό χειρισμό, ή κακό ζύγισμα, ή αν κοβόταν ο σπάγγος της καλούμπας, ή αν σταματούσε να φυσάει αναπάντεχα…. Τότε παρηγοριόμαστε με την πρόχειρη και συγχρόνως ανέξοδη κατασκευή της «ΣΑΪΤΑΣ» ή «ΨΑΛΙΔΑΣ». Για όλα μας τα προβλήματα πάντα υπήρχε μία γρήγορη  «παρηγορητική» λύση. Η σαϊτα ήταν ο χαρταετός της αλάνας των παιδικών μας χρόνων, σε μικρογραφία. Τα μοναδικά υλικά που χρειάζονταν για την κατασκευή του, ένα ψαλίδι, ένα φύλλο από ένα τετράδιο, πάντα την μεσαία σελιδα ή μία κόλλα ιλουστρατιόν, χρώματος προσωπικής επιλλογής, σχήματος παραλληλογράμμου και ένα καρούλι κλωστή ραψίματος, λίγη αλευρόκολλα. Βέβαια δεν αποφεύγαμε την κατσάδα και την σχετική τιμωρία όταν αντιλαμβανόντουσαντην αφαίρεση της μεσαίας σελίδας από το τετράδια. Ακόμη δε χειρότερα αν βλέπαν κάποιο μασούρι ή κουβαρίστρα να έχει κάνει φτερά από το καλαθάκι του μανταρίσματος.Κάναμε και διαγωνισμούς, ποιός θα φτιάξει την πιό ωραία σαίτα ή πιο παιδί θα την πάει πιό ψηλά. Δεν ήταν και εύκολο πράγμα να την φτιάξουν τότε τα παιδικά χεράκια των επτά και οκτώ χρόνων, αλλά τα καταφέρναμε, «Ανάγκα και θεοί πείθονται».
ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΑΪΤΑ. ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ

ΣΑΙΤΑ ΠΕΤΑΓΜΑ

Πάνω απ όλα αγοράζουμε μία κόλα ολουστρασιόν, πάντα όμως σε σχήμα παραλληλόγραμο, με χρώμα δική μας επιλλογής, ή σαν εύκολη λύση το μεσαίο φύλλο του τετραδίου μας, η ένα φύλο μιας εφημερίδας που το ψαλιδίζουμε στην επιθυμιτή διάσταση. Διπλώνουμε στη μέση, μετά το ένα μέρος του φύλου το διπλώνουμε σε τρίγωνο και το ίδιο κάνουμε και στο άλλο, στην συνέχεια ξαναδιπλώνουμε το κάθε φύλο πάλι σε τρίγωνο και έτσι αποκτάει αεροδυναμικό σχήμα. Το υπόλοιπο κομμάτι χαρτιού που περισσσεύει μετά το δίπλωμα το ψαλιδίζουμε σε λωρίδες σε σχήμα μαίανδρου και κάνουμε την ουρά. Εάν δεν βιαζόμαστε να χαρούμε το πέταγμα της σαϊτας, τότε με λιγη αλευρόκολα κολάμε ένα πιο σκληρό χαρτί στις δύο επάνω γωνιές. Μετά από λίγη ώρα αφού στεγνώσει ανοίγουμε από μία μικρή τρύπα και περνάμε την κλωστή ραψήματος, δένουμε την μία άκρη της, μετράμε την κλωστή να φτάνει μέχρι την κορυφή και την άλλη άκρη την δένουμε γερά στην άλλη τρύπα, αυτά είναι τα ζύγια της. Στην συνέχεια δένουμε καλά το υπόλοιπο της κουβαρίστρας και το κυριώτερο ψαλιδίζουμε πολύ λίγο την κορυφή της για να μην κάνει τούμπες. Η σαϊτα μας είναι πλέον έτοιμη, αλάνα μόνο χρειάζεται και λίγο αεράκι να βοηθήσει στο πέταγμά της. ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ !!!!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ !

Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

 

Advertisements

Μαΐου 28, 2016 - Posted by | ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: