Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΣΟΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΣΟΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΒΑΡΕΛΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩΪ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΚΑ,ΤΟ ΜΙΣΟΚΙΛΟ, ΤΟ ΦΗΜΙΣΜΕΝΟ ΚΑΤΟΣΤΑΡΑΚΙ, ΤΗΝ ΛΑΜΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ,ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ, ΤΟ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΤΡΑΠΕΖΆΚΙ, ΤΟ ΒΑΡΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΚΟΝΙΑΚ Η ΤΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ, ΤΗΝ ΚΑΛΑΘΟΥΝΑ, ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ, ΤΗΝ ΤΣΙΦΥΛΙΑ, ΤΟ ΚΟΦΙΝΙ, ΤΟ ΠΙΘΑΡΑΚΙ ΓΙΑ ΠΑΣΤΟ, ΤΟ ΛΑΔΟΦΑΝΑΡΟ,ΤΗΝ ΞΑΝΘΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΑΚΑ ΤΗΣ. από το ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ του ΚΟΜΙΑΝΟΥ ΠΙΠΗ στο Κάτω Κοπανάκι. φωτογραφικό αρχείο του ιδίου.

ΒΑΡΕΛΙΑ ΣΤΟ ΚΑΤΩΪ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΚΑ,ΤΟ ΜΙΣΟΚΙΛΟ, ΤΟ ΦΗΜΙΣΜΕΝΟ ΚΑΤΟΣΤΑΡΑΚΙ, ΤΗΝ ΛΑΜΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ,ΤΙΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ, ΤΟ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΤΡΑΠΕΖΆΚΙ, ΤΟ ΒΑΡΕΛΑΚΙ ΤΟΥ ΚΟΝΙΑΚ Η ΤΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ, ΤΗΝ ΚΑΛΑΘΟΥΝΑ, ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ, ΤΗΝ ΤΣΙΦΥΛΙΑ, ΤΟ ΚΟΦΙΝΙ, ΤΟ ΠΙΘΑΡΑΚΙ ΓΙΑ ΠΑΣΤΟ, ΤΟ ΛΑΔΟΦΑΝΑΡΟ,ΤΗΝ ΞΑΝΘΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΑΚΑ ΤΗΣ. από το ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ του ΚΟΜΙΑΝΟΥ ΠΙΠΗ στο Κάτω Κοπανάκι. φωτογραφικό αρχείο του ιδίου.

Η παράδοση και ο τρόπος του τρύγου δεν είναι αποκλειστικότητα των χωριών της Ορεινής Τριφυλίας, έτσι γίνεται και στα περισσότερα μέρη της πατρίδας μας.Μετά το πάτημα των σταφυλιών αυτά που μένουν είναι τα τσίπουρα. Με την βοήθεια της «ΤΣΙΦΥΛΙΑΣ» ένα μηχάνημα που πιέζει τα τσίπουρα, τα στίβει και βγάζει και την τελευταία σταγόνα που έχει απομείνει στα τσίπουρα. Την λένε «ΛΑΓΓΕΡΗ» και με την σειρά της παίρνει το δρόμο της για… το βαγένι. Πριν το ρίξουμε στο βαγένι «ΓΡΑΔΑΡΟΥΜΕ» τον μούστο, μετράμε δηλαδή τους βαθμούς που έχει ο μούστος. Τον καιρό που δεν υπήρχαν γραδόμετρα, ένας πρακτικός τρόπος ήταν «Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥ». πως γινόταν : Ρίχνανε στον μούστο ένα αυγό ωμό (άβραστο). Αυτό στεκόταν στην επιφάνεια, εάν ο μούστος το κάλυπτε ολόκληρο, τότε οι βαθμοί ήταν χαμηλοί και ο μούστος ήθελε βοήθεια. Εάν φαινόταν η κορυφή του σαν μία πεντάρα, τότε οι βαθμοί ήταν καλοί, γύρω στους 11,5 με 12. Εάν σηκωνόταν ψηλότερα τότε οι βαθμοι ήταν μεγαλύτεροι. Σαν ρίχνανε τον μούστο στο βαγάνι, μαζί πρόσθεταν και το ρετσίνι στα άσπρα κρασιά, στα κόκκινα δεν προσθέταν ρετσινι. Μετά με ανοικτό βαρέλι περίμεναν να πάρει «βράση». Μόλις έβραζε και πριν σφραγίσουνε το βαρέλι, προσθέτανε κονιάκ καλής ποιότητος, ή ποτό τριαντάφυλλο και το λέγανε «ΧΡΙΣΜΑ». στην συνέχεια περίμεναν 40 με 45 ημέρες να έρθει ο παππάς να ευλογήσει το νέο κρασί. Οι κυριώτερες ποικιλίες στην περιοχή της ορεινής Τριφυλίας ήταν : το Αυγουστιλίδι, φιλέρι, ροδίτις, κοκκινέλα (τουρκοπούλα), ροζακί, το μαυρούδι έβαζε τους περισσότερους βαθμούς, τώρα τελευταία προστέθηκαν και άλλες ποικιλίες όπως το Καπερνέ, το Κάρντεναλ κ.α. Το αποτέλεσμα της μίξης αυτών των ποικιλιών ήταν ένα εξαίρετο, εύγεστο και μεθυστικά μυρωδάτο κράσί. Ο πλέον γνωστός πανελλήνια σύλλογος φίλων του κρασιού, στον οποίο ήταν μέλος και ο θείος μου Κλέαρχος, ονομαζόταν «ΟΙ ΛΕΧΡΙΤΕΣ». Την ονομασία την είχαν πάρει από την σκνίπα που καθεται στην κάνουλα του βαρελιού και την λένε ο Λεχρίτις. Σύνθημά τους: «ΚΟΠΑΝΑΤΟ- ΚΟΠΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΜΗ ΦΟΒΟΥ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ». Τα τραγούδια τους εξυμνούν το κρασάκι, φωνές υπέροχες που συνοδεύονται από κιθάρα και ακορντεόν, καντάδες αξέχαστες!!! Ξέχασα να σας πω ότι τα κορίτσια επιστρέφοντας στο χωριό, έβαζαν επάνω επάνω στις «πούργες» τα καλύτερα τσαμπιά, σκεπασμένα με αμπελόφυλα και σε κάθε περαστικό ή γνωστό, τον φίλευαν έτσι για το

ΤΣΙΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΙΝΗ ΓΟΥΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥ

ΤΣΙΦΥΛΙΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΙΝΗ ΓΟΥΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΟΥ

καλό και για… μια ευχή. Στον τρύγο την περισότερη δουλειά την τραβούσαν οι γυναίκες, έτσι στο πιώμα είχαν και αυτές ίσα «δικαιώματα». Δεν ήταν λίγες οι φορές που η μεγάλη επιθυμία τους για κρασάκι ήταν πολύ μεγάλη, τόσο που κατέβαιναν στο κατώϊ και το «κοπάναγαν» κατευθείαν με το…. κανάτι από το βαγένι. Έπειτα περνόντας τον ήλιο για φωτιά, «ΦΟΥΡΝΙΖΑΝ ΤΟ ΨΩΜΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΙ ΣΤΟ ΚΑΛΤΕΡΙΜΙ ΚΑΙ…..ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΥΣΤΕΡΑ ΝΑ ΨΗΘΕΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ». Οι άνδρες δεινοί πότες, έβαζαν την «μπουγέλα» στη μέση και πίνανε «κούπα σου και κούπα μου», όσο βάσταγε ο καθένας!!! Ένα άλλο έθιμο ήταν το «κουπάρι». Από το πρωί ξεκίναγαν να πίνουν, μέχρι τις 11 με 12 το μεσημέρι ήταν νηφάλιοι και μπορούσες να κάνεις «νητερέσσο» μαζί τους, από τις 12 μέχρι την 1 βάσταγε ο παππας σαν πιο «εγκρατής».από το μεσημέρι και μετά έχαναν τον «μπούσουλα». Κάποτε είχανε μεθύσει οι αθεόφοβοι τον παπα-Βασίλη απο την Ολυμπία. Ανήμερα Σαββάτο ακόμα και τον Επερινό ξέχασε να κάνει. Το πρωί της Κυριακής, τάβλα στο μεθύσι δεν πήγε ούτε την καμπανα της εκκλησιάς να κτυπήσει. Του είχανε πάρει μέχρι και τα… παπούτσια. Με δανεικά πήγε αργότερα να λειτουργήσει, ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟ ΈΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΕΙΧΕ ΧΡΩΜΑ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΑΥΡΟ!!! Ένας ριζοχωρίτης μερακλής έλεγε: «ΟΥΛΑ ΤΑ ΦΑΔΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΨΩΜΙ ΣΤΙΜΟΝΙ- ΜΑ ΤΟ ΜΑΓΚΟΥΦΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ…ΟΥΛΑ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΙ!!! «. Συνήθως τον Άϊ-Δημήτρη δοκιμάζουν τα κρασιά. Ο νοικοκύρης γεμίζει το ποτήρι και πρωτού δοκιμάσει , χύνει λίγο κρασί από το ποτήρι όπως οι αρχαίοι που κάνανε τις χόες στους θεούς και την γαία, για να την ευχαριστήσουν για τα αγαθά που τους πρόσφερε. Και αφού εύχεται να είναι καλά τα αμπέλια του, πίνει και προσπαθεί να καταλάβει με την γεύση εάν το κρασί έχει πετύχει και αν έχει καλό χρώμα. ΜΠΕΚΡΙΔΕΣ ΣΟΒΑΡΟΙ…..ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΜΟΥ ΠΟΘΩ, ΕΝΑ ΒΑΡΕΛΙ ΟΡΘΟ ΝΑ ΣΤΗΣΕΤΑΙ ΓΕΜΑΤΟ. ΚΑΙ ΑΝ ΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΣΩΘΕΙ, ΝΑ ΡΙΧΝΕΙ Η ΞΑΝΘΗ, ΚΑΙ ΝΑ ΔΡΟΣΙΖΟΜΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΩ!!!

» Γεροσύνη», » Και αυτό θα περάσει» έτσι έγραφαν παλιά στα βαρέλια.

Άντε στην υγειά μας βρε παιδιά και άσπρο… πάτο. Φιλικά ΚΟΜΙΑΝΟΣ ΠΙΠΗΣ. komianos.wordpress.com

Advertisements

Μαΐου 14, 2016 - Posted by | ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: