Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ, ΤΟ «ΚΥΝΗΓΗΤΟ» και το «ΚΟΚΚΑΛΟ – ΧΕΚΟΚΚΑΛΟ» Εργασία : komianos’s wordpres’s.com

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟ «ΚΥΝΗΓΗΤΟ» – «ΚΟΚΚΑΛΟ ΞΕΚΚΟΚΑΛΟ», Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ 1Γειά σας καλά μου διαδυκτιακά φιλαράκια, κλείστε τα μάτια και ας ξεκινήσουμε για μια φορά ακόμη, νοσταλγικό ταξίδι στα παιδικά μας ανέμελα χρόνια. Σημερινό θέμα μας το παιχνίδι «ΚΥΝΗΓΗΤΟ» – «ΚΟΚΚΑΛΟ-ΞΕΚΚΟΚΑΛΟ».Σε μια εποχή όχι πολύ μακρινή, τότε που τα παιδιά έπαιζαν μες’ την τρελή χαρά στις γειτονιές, στις αλάνες, στα χωματένια στενοσόκκακα της πανω και πέρας ρούγας του Κοπανακίου και του αγαπημένου μου Ναυπλίου, με παιχνίδια αυτοσχέδια και κυρίως ανέξοδα. Τότε που οι γειτονιές δονούνταν από τα γέλια και τις παιδικές φωνούλες και οι σχόλες ντυνόντουσαν τα γιορτινά τους !

ΚΥΝΗΓΗΤΟ – ΚΟΚΚΑΛΟ ΞΕΚΟΚΚΑΛΟ

ΚΥΝΗΓΗΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΔΙΚΟ

Ένα πάρα πολύ απλό και ζωντανό παιδικό παιχνίδι. Για να το παίξουμε χρειαζόταν αρκετά παιδιά, πάνω από 8 με 10, Και κυρίως  ανοιχτούς χώρους, αλάνες, πλατείες, προαύλια των σχολείων, στην Αμάκα του Ναυπλίου, στην πάνω και πέρα ρούγα του Κοπανακίου της Ορεινής Τριφυλίας και όχι μόνον. Από όλα τα παιχνίδια που παίζαμε εκείνη την εποχή, το κάθε ένα είχε και ξεχωριστή θέση στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Όμως όταν  βαριόμασταν σαν παιδιά, η σκέψη μας πήγαινε αμέσως στο «κυνηγητό». Εγώ προσωπικά δεν το είχα και σε μεγάλη υπόληψη και ο λόγος ήταν ότι τα άλλα παιδιά ήσαν πιο γρήγορα στο τρέξιμο και εγώ ο δυστυχής ήμουν από τους πρώτους πρώτους που έπιαναν, η «τσαντίλα» μου δεν λέγεται… θύμωνα, ξεφυσούσα όμως  μου περνούσε και ξανάπαιζα. Πρί να ξεκινήσει το παιχνίδι έπρεπε να βγάλουν ποιος θα γινόταν «ΚΥΝΗΓΟΣ»». τα παιδιά σχημάτιζαν ένα κύκλο και ένα αναλάμβανε να πει το ακόλουθο στιχάκι, τραγουδιστά και με μέτρο, σε κάθε συλλαβή έδειχνε με το χεράκι του και ένα παιδί από δεξιά προς τα αριστερά :

ΑΝΕΒΗΚΑ Σ’ ΕΝΑ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΕΝΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙ,

ΤΟ ΚΟΙΤΑΞΑ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΟΥ’ ΦΑΓΕ ΤΗΝ ΜΟΥΡΗ.

ΓΩ, ΓΩ, ΓΩ, ΣΥ, ΣΥ, ΣΥ. ΤΟ ΓΟΥΡΟΥΝΙ ΕΙΣΑΙ ‘ΣΥ.

Το κυνηγητό, είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί μεγάλη ταχύτητα, επιδεξιότητα και αντοχή στο τρέξιμο. Χαράζουν μία γραμμή και εκεί παίρνει θέση ο «κυνηγός», τα υπόλοιπα παιδιά σκορπίζουν και ο κυνηγός αρχίζει να τρέχει με σκοπό να πιάσει κάποιο από τα παιδιά και κυρίως ένα παιδί που είναι του χεριού του στο τρέξιμο και την ευεληξία. Τα άλλα παιδιά που γνωρίζουν ότι ειναι πιο γρήγορα από τον κυνηγό, προσπαθούν να του αποσπάσουν την προσοχή και να τον κάνουν να τα κυνηγήσει με σκοπό να γλυτώσουν τον παίχτη  ή την παίχτρια που έχει βάλει στο μάτι ο κυνηγός. Όποιο παιδί πιάσει, αμέσως αλλάζει θέση και από κυνηγημένο γίνεται κυνηγός και το παιχνίδι συνεχίζεται με γέλια , φωνές, τσιρίγματα, γέλια και τσακωμούς. Πόσες φορές δεν είχαμε γδάρει άσχημα πέφτοντας τα πόδια και τα χέρια μας, μοναδικό θεραπευτικό επίθεμα σάλιο και χώμα, για αντισηπτικό το …. κατούρημα ! Όλα αυτά από το δημοτικό μέχρι και την τελευταία τάξη του παλιού γύμνασίου. Και όσο τρέχεις προσπαθώντας να ξεφύγεις από τον κυνηγό, καρτερικά περιμένεις να σε ακουμπήσει και να αλλάξουν οι ρόλοι από κυνηγημένος σε κυνηγός ….

ΚΟΚΚΑΛΟ ΞΕΚΚΟΚΑΛΟ

ΚΟΚΚΑΛΟ ΞΕΚΚΟΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Μία άλλη παραλλαγή είναι το «κοκκαλο ξεκκόκαλο». Ο τρόπος  και οι κανόνες του παιχνιδιού είναι οι ίδιοι, με την διαφορά ότι εάν ο παίχτης καταλαβαίνει ότι ο κυνηγός ρίναι ταχύτερος ή ότι τον εγκαταλείπουν οι δυνάμεις του, τότε φωνάζει «ΚΟΚΚΑΛΟ» και στέκεται ακίνητο, μέχρι να έρθει κάποιο άλλο παιδί και ακουμπώντας το να το ξελευτερώσει λέγοντάς του «ΞΕΚΚΟΚΑΛΟ», οπότε ο κυνηγός στρέφεται σε άλλο παίχτη. Το παιδί που θα ποιάσει είναι και αυτό που θα γίνει ο επόμενος κυνηγός. Το παιχνίδι συνεχίζεται….

Εργασία : ΚΟΜΙΑΝΟΣ ΠΙΠΗΣ – komianos’s wordpres’s.com

 

 

Advertisements

Μαΐου 10, 2016 - Posted by | ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: