Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» Ο ΚΛΩΤΣΟΝΤΕΝΕΚΕΣ» – » ΤΟ ΚΡΥΦΤΟΚΟΥΤΙ» Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» Ο ΚΛΩΤΣΟΝΤΕΝΕΚΕΣ» – » ΤΟ ΚΡΥΦΤΟΚΟΥΤΙ» ή «ΚΡΥΦΤΟΝΤΕΝΕΚΕΣ» Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

KOMIANOS PIPHSΓειά σας καλά μου διαδυκτιακά φιλαράκια, κλείστε τα μάτια και ας ξεκινήσουμε για μια φορά ακόμη, νοσταλγικό ταξίδι στα παιδικά μας ανέμελα χρόνια. Σήμερα θα ξαναθυμιθούμε το : «ΚΡΥΦΤΟΚΟΥΤΙ» – «ΚΛΩΤΣΟΝΤΕΝΕΚΕΣ» ή «ΚΡΥΦΤΟΝΤΕΝΕΚΕΣ». Σε εκείνη την εποχή την όχι πολύ μακρινή, που τα παιδιά έπαιζαν στις αλάνες, στα χωματένια στενοσόκακα της γειτονιάς,, με παιχνίδια αυτοσχέδια, ανέξοδα φτιαγμένα με υλικά παλιά ξεχασμένα, παραπεταμένα, παιχνίδια που είχαν τα περισσότερα τις ρίζες τους από τα χρόνια τα παλιά και μας έρχονταν μέσω της παράδοσης και από στόμα σε στόμα. Τότε το γέλιο και οι παιδικές φωνούλες έδιναν ένα ιδιαίτερο χρώμα στς ψυχές μας και την γειτονιά. Τότε τα Σαββατοκύριακα οι γιόρτες και οι σχόλες ντυνόντουσαν τα γιορτυνά τους.

4. ΤΟ ΚΡΥΦΤΟΚΟΥΤΙ – ΚΛΩΤΣΟΤΕΝΕΚΕΣ ή ΚΡΥΦΤΟΝΤΕΝΕΚΕΣ

ΚΡΥΦΤΟΚΟΥΤΙ 1

Κλωτσοντενεκες και τιποτε αλλο. Οτι καλυτερο εχω παιξει στη ζωη μου, κι ας εχω παίξει αμέτρητα παιχνίδια  στα παιδικά μου χρόνια, στις γειτονιές, τις αλάνες του Ναυπλίου και στην Πάνω και Πέρα Ρούγα Κοπανακίου Ορεινής Τριφυλίας.

Σε αυτό το παραδοδιακό παιχνίδι παίζουν πολλά παιδιά. Αγόρια και κοριτσια, ηλικάς 6 – και 15 χρόνων. Πριν αρχίσει το παιχνίδι, πρέπει νε επιλλέξουμε την «ΜΑΝΑ» δηλαδή αυτόν/ην που θα τα «ΦΥΛΑΕΙ».

Όλα τα παιδιά, σχηματίζουν ένα κύκλο και στο κέντρο στήνουν ένα κονσερβοκούτι, (από κομπόστα, χυμό, γάλα ή πελτέ). Στην περιοχή του Ναυπλίου τ ατενεκέδια υπήρχαν σε αφθονία  λόγω των εργοστασίων κονσερβοποιϊας. Ένα απο τα παιδιά αναλαμβάννει να κληρώσει την «μάνα» δηλαδή το παιδί που θα τα φυλάξει. διαλλέγοντας συνήθως ένα στιχάκι για την περίπτωση. Τα παιδιά που παίρνουν μέρος στο παιχνίδι σχηματίζουν ένα κύκλο όσο πιο στενο μπορούνε και αρχίζει να μετράει δείχνωντας με την παλάμη του ένα – ένα τα παιδιά με την σειρά, λέγοντας έμμετρα το ακόλουθο στιχάκι :

ΑΝΕΒΑΙΝΩ ΣΤΗ ΜΗΛΙΑ
ΚΑΙ ΠΑΤΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΔΙΑ
ΠΙΝΩ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΚΡΑΣΙ
ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΠΑ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ.

ΑΜ ΣΤΡΑ ΝΤΑ
ΠΙΚΙ ΠΙΚΙ ΡΑ
ΤΟΥΡΙ ΤΟΥΡΙ ΡΑ
Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΤΑ ΦΥΛΑ. ή  (Η ΜΑΡΙΑ ΤΑ ΦΙΛΑ)

Αφού επιλλέξουν το παιδι που τα φιλάει, η ομάδα ανοίγει χώρο για να κλωτσήσει κάποιο παιδί απο την ομάδα το τενεκέ όσο πιο δυνατά μπορεί για να τον στείλει μακρυά, δυσκολεύοντας την μάνα που τα «φυλάει» να τρέξει, να το πιασει και να το ξαναστήσει στο κέντρο του κύκλου. Στο χρόνο αυτό πρέπει να βρού την κατάλληλη κρυψώνα, γιατί με το που θα τον στήσει στην θέση του τότε αρχίζει να ψάχνει που έχουν κρυφτεί οι άλλοι. Κάθε φορά που ξετρυπώνει καποιον, τότε τρέχει στο κρυφτοκούτι, το ακουμπάει με το ένα του πόδι και λέει:

– Φτού πατημένο, …! (το όνομα του παιδιού)

Και ξαναρχίζει να ψάχνει για τα άλλα παιδιά, χωρίς όμως ν΄ αφήνει από τα μάτια του το ντενεκάκι. Γιατί, αν κάποιος βρει την ευκαιρία, μπορεί να πάει να το κλωτσήσει και τότε όσους έχει φτύσει (βρει) όλοι ελευθερώνονται, το παιχνίδι ξαναρχίζει και τα ξαναφυλάει ο ίδιος!

Και ξαναρχίζει να ψάχνει για τα άλλα παιδιά, χωρίς όμως ν΄ αφήνει από τα μάτια του το ντενεκάκι. Γιατί, αν κάποιος βρει την ευκαιρία, μπορεί να πάει να το κλωτσήσει και τότε όσους έχει φτύσει (βρει) όλοι ελευθερώνονται, το παιχνίδι ξαναρχίζει και τα ξαναφυλάει ο ίδιος!

ΚΛΩΤΣΟΝΤΕΝΕΚΕΣ ή κρυφτό τενεκεδάτο

 Παίρνουμε ένα τενεκεδάκι (από κονσέρβα, γάλα κτλ.). Βάζουμε τον τενεκέ στη μέση του χώρου στον οποίο παίζουμε και κάποιο παιδί παίρνοντας φόρα κλωτσά με όλη του τη δύναμη, προσέχοντας βέβαια να μην είναι απέναντι κανένας. Εκείνος που φυλάει τρέχει να πιάσει τον τενεκέ ενώ οι άλλοι τρέχουν να κρυφτούν. (εάν ο χώρος είναι κατηφορικός ακόμα καλύτερα). Μόλις ο παίκτης πιάσει τον τενεκέ στην συνέχεια τον στήνει. Επειτα ψάχνει τα άλλα παιδιά. Ο παίκτης που θα κατορθώσει να πατήσει τον τενεκέ χωρίς να τον δεί ο παίκτης που τα φυλάει φωνάζει «ΒΓΗΚΑ».

Στην περίπτωση που ο τελευταίος παίκτης καταφέρει και κάνει την τελευταία δοκιμασία, φωνάζει «ΒΓΗΚΑ. ΦΤΟΥ ΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ». Έτσι ξαναφυλάει το ίδιο παιδί πάλι και κυνηγάει τον τενεκέ. Αν δεν γίνει «ΞΕΛΕΥΤΕΡΙΑ» φυλάει το παιδί που βρέθηκε πρώτο από εκείνον που φυλούσε…

Έτσι το παιχνίδι συνεχίζετε…

Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

Advertisements

Απρίλιος 18, 2016 - Posted by | ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: