Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, Η «ΑΜΑΔΕΣ» – ΤΑ «ΣΔΡΟΛΙΑ» – ΤΟ «ΤΖΑΜΙ», Εργασία : komianos’s wordpres’s.com

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, Η «ΑΜΑΔΕΣ» – ΤΑ «ΣΔΡΟΛΙΑ» – ΤΟ «ΤΖΑΜΙ», Εργασία : komianos’s wordpres’s.com

KOMIANOS PIPHSΠαιχνίδια μιας κοντινής αλλά και τόσο μακρυνής εποχής, που πήγαζαν μέσα από την ανάγκη την φτιώχια και την οικονομική αδυναμία. Φτιαγμένα με υπερβολική αγάπη και καλλιτεχνική ευαισθησία. Το παιδί, έφτιαχνε με τα χεράκια του το παιχνίδι του, από υλικά που έπαιρνε από τη φύση, ή από αντικείμενα που έβρισκε πεταμένα στις αλλάνες, στο κατώϊ ή στην σοφίτα του σπιτιού του. Δίνοντας στο κάθε παιχνίδι την προσωπική του ταυτότητα και το κυριώτερο χωρίς να ξοδέψει χρήματα για να το αγοράσει από κάποιο κατάστημα. Σήμερα θα σας θυμήσω το παιχνίδι «ΑΜΑΔΕΣ» ή «ΣΔΡΟΛΙΑ» ή «ΤΖΑΜΙ».

 Παρακαταθήκη γνώσης για τις επερχόμενες γενιές πως ζούσαν και επαιζαν οι πρόγονοι και γεννήτορές τους. Βοηθήστε, καταγράφτε σχετικές πληροφορίες, για να μπορέσουμε ΜΑΖΙ να συγκεντρώσουμε απαραίτητες πληροφορίες για τα παλιά παιχνίδια μας, που κινδυνεύουν να ξεχαστούν ακόμη και από εμάς τους ίδιους, από το χρόνο και την..τεχνολογία . ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ !!!!!!!!

ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ,  Η»ΑΜΑΔΕΣ», ΤΑ «ΣΔΡΟΛΙΑ», ΤΟ ¨ΤΖΑΜΙ»

ΑΜΑΔΕΣ ΤΖΑΜΙ ΣΔΡΟΛΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Για να παιχτεί αυτό το παιχνίδι απαιτούσε τουλάχιστον 10 παίχτες που χωριζόντουσαν σε δύο ομάδες. Βασικά υλικά που χρειάζονται μία μπάλα (απαραίτητη), ένα κεραμίδι σπασμένο σε μεγάλα και μικρά κομματάκια ή εάν είμαστε κοντά σε ακρογυαλιά πλακουτιές πέτρες διαφόρων μεγεθών, κομμάτια ξύλινα, τενεκέδένιες χρησιμοποιημένες , κονσέρβες και ότι άλλο υλικό είναι εύκαιρο εκείνη την στιγμή για να παιχτεί το παιχνίδι.

Χαράζουμε ένα κύκλο μικρό και στο κέντρο του φτοίχνουμε το «ΤΖΑΜΙ», τοποθετώντας ομοειδεί ή και ετεροειδή υλικά το ένα επάνω στο άλλο σε σχήμα πυραμίδας. Από το μικρό κύκλο μετράμε 7 βήματα και χαραζουμε μία ευθεία (όσο γίνεται) γραμμή. Ημία παιδική ομάδα παίρνει θέση πίσω από την γραμμή. Η άλλη παιδική ομάδα πίσω από τον μικρό κύκλο που στο κέντρο του βρίσκεται το «ΤΖΑΜΙ»

Η ομάδα που ειναι πίσω από την γραμμή παίρνει την  μπάλα και προσπαθεί να συμαδέψει το «ΤΖΑΜΙ» και να ρίξει κάτω π.χ. τα κεραμίδια, τις πέτρες, ή τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένο. Κάθε παίχτης έχει τρεις ευκαιρίες να ρίξει την μπάλα. Αν όλα τα παιδιά της μίας ομάδας αστοχήσουν τότε την  και όποιον κτυπήσει τον βγάζει εκτός μπάλα την παίρνει η άλλα ομάδα. Όταν κάποιος καταφέρει να ρίξει τα κεραμίδια η ομάδα τρέχει προς όλες τις κατευθύνσεις και προσπαθεί να ξαναχτίσει την γκρεμισμένη πυραμύδα όπως ήταν πρίν. Η άλλη ομάδα με την μπάλα συμαδεύει τους αντιπάλους της, όποιον πετύχει τον «καίει» δηλαδή τον βγάζει από το παιχνίδι. Το παιδί που κρατάει την μπάλα μπορεί να κτυπήσει εναν αντίπαλο και να τον «κάψει» να τον βγάλει δηλαδή εκτός παιχνιδιού ή να την κανει πάσα σε καποιο συμπαικτη του, καλυτερο στο σημάδι. Το παιχνίδι συνεχίζεται έτσι και τελειώνει μέχρις ώτου, που η μία ομάδα να καταφέρει να στήσει τα κεραμίδια και τότε φωνάζει ¨ΤΖΑΜΙ», και η ομάδα κερδίζει τον πρώτο γύρο μαζί με το δικαίωμα να αρχίσουν παιτώντας την πρώτη μπαλιά. Εκτός και εάν η άλλη ομάδα «κάψει» όλους τους υπόλοιπους παίχτες, οπότε φωνάζει «ΣΔΡΟΛΙΑ». και αποκτά το δικαίωμα να παίξει πρώτη.

Νικήτρια είναι η ομάδα που θα κερδίσει τους περισσότερους γύρους. Χρειάζεται αρκετές ώρες, η κούραση ήταν εμφανής, αλλά ποιος έδινε σημασία σε τέτοιες μικρολεπτομέριες, το παιχνίδι πάνω από όλα !

 

ΑΜΑΔΕΣ - ΣΔΡΟΛΙΑ - ΚΕΡΑΜΙΔΑΚΙΑ 1 ΠΑΙΔΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΜΟΥ.

Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

Advertisements

Απρίλιος 15, 2016 - Posted by | ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: