Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ, ΚΑΙ ΠΑΙΧΙΔΙΑ, «OI ΤΣΟΥΒΑΛΟΔΡΟΜΙΕΣ» Εργασία: ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ, ΚΑΙ ΠΑΙΧΙΔΙΑ, «OI ΤΣΟΥΒΑΛΟΔΡΟΜΙΕΣ» Εργασία: ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ 1Γειά σας καλά μου διαδυκτιακά φιλαράκια, κλείστε τα μάτια και ας ξεκινήσουμε για μια φορά ακόμη, νοσταλγικό ταξίδι στα παιδικά μας ανέμελα χρόνια. Σημερινό θέμα μας το παιχνίδι «ΟΙ ΤΣΟΥΒΑΛΟΔΡΟΜΙΕΣ».Σε μια εποχή όχι πολύ μακρινή, τότε που τα παιδιά έπαιζαν μες’ την τρελή χαρά στις γειτονιές, στις αλάνες, στα χωματένια στενοσόκκακα της πανω και πέρας ρούγας του Κοπανακίου και του αγαπημένου μου Ναυπλίου, με παιχνίδια αυτοσχέδια και κυρίως ανέξοδα. Τότε που οι γειτονιές δονούνταν από τα γέλια και τις παιδικές φωνούλες και οι σχόλες ντυνόντουσαν τα γιορτινά τους !

ΟΙ ΤΣΟΥΒΑΛΟΔΡΟΜΙΕΣ

ΤΣΟΥΒΑΛΟΔΡΟΜΙΕΣ

Λάβετε θέσεις, έτοιμοι, ΜΑΡΣ!!!!!!

Ένα πραγματικά διασκεδαστικό και αγαπητό άθλημα – παιχνίδι, δύσκολο να πει κανείς από που και από πότε κρατούν οι ρίζες του. Ένα παιχνίδι πολύ απλό, αυτοσχέδιο και κυρίως ανέξοδο. Το μόνο που χρειάζεται μερικά τσουβάλια της ρίγας μεγάλα (από κάναβι) η πλαστικά ή μεγάλες σακούλες νάϋλον, αν και αυτές πολύ εύκολα σχίζονται και το παιχνίδι χαλάει. Παίζεται κυρίως από κορίτσια και αγόρια μικρής ηλικίας, μέχρι και ενήλικα «παιδιά», όσο περισσότερα, τόσο καλύτερα. Σημασία έχει η προσπάθεια σε συνδιασμό με την άσκηση την διασκέδαση και την διεκδίκηση της νίκης. Οι θεατές διασκεδάζουν αφάνταστα με τις αστείες καταστάσεις που δημιουργούνται κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Οι παρευρισκόμενοι θεατές και τα παιδιά γελούν πολύ και διασκεδάζουν με τα δρώμενα στις τσουβαλοδρομίες.

Οι παίκτες αφού μπουν μέσα στα τσουβάλια, τους δένουν με ένα σφιλάτσο ή σπάγγο γύρω από τη μέση και λοξά πάνω από τους ώμους, εξασφαλίζοντας έτσι την περίπτωση κατά την διάρκεια του παιχνιδιού να τους πέσει το τσουβάλι. Στην αρχή επιλλέγουν τον τόπο που θα παίξουν, προτιμούν το έδαφος να είναι ομαλό χωρίς χαλίκια, ή αμμώδες ή με γρασίδι, αποφεύγοντας έτσι μετά από κάθε υποτιθέμενη πτώση ο τραυματισμός να μην είναι σοβαρός. Κατ’ αρχάς χαράζουν μια ευθεία γραμμή, την γραμμή εκκινήσεως, σε απόσταση ανάλογα με την ηλικία και τις αντοχές χαράζουν την γραμμή του νήματος, σε απόσταση 30 -40 – 50 -60 μέτρα. Οι τσουβαλοδρόμοι χώνονται μέσα στα τσουβάλια και λαμβάνουν θέση πίσω από την γραμμή της εκκινήσεως περιμένωντας με ανυπομονησία, το παράγγελμα «Λαβετε θέσεις. Έτοιμοι …… ΜΑΡΣ !!!!!!».

ΤΣΟΥΒΑΛΟΔΡΟΜΙΕΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Σαν δοθεί το σύνθημα ξεκινούν κάτω από τις πρωτροπές και τις εμψυχώσεις των παρευρισκομένων, άλλα με μικρά πηδήματα, άλλα προσπαθώντας να τρέξουν (όσο τους επιτρέπουν τα στενά τσουβάλια), άλλα μπουσουλώντας στα τέσσερα, άλλα προσπαθώντας να βαδίσουν σαν πιγκουίνοι και όλα καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να κόψουν την γραμμή του νήματος  και να στεφθεί νικητής με την την προϋπόθεση ότι πρέπει να περάσει όρθιος. Εκτός από παιδικό παιχνίδι μέχρι και τις ημέρες μας  ήταν και αγώνισμα για γυμναστικές επιδείξεις με στεφάνωμα του νικητού. Πέραν της απλής τσουβαλοδρομίας (μίας κατευθύνσεως), στις γυμναστικές επιδείξεις συμπεριλαμβανονόταν και το αγώνισμα της «σκυταλοτσουβαλοδρομίας».  Τα παιδιά χωριζόντουσαν σε δύο ομάδες των 6 + 6 τσουβαλοδρόμων. Κάθε παιδί έπρεπε να διασχίσει μια απόσταση 50 περιπου μέτρων, μόλις πατούσε την απέναντι γραμμή, τότε ξεκινούσε το παιδί της απέναντι ομάδας για να διασχίσει παλι την ίδια απόσταση. Αυτό μέχρι να τερματήσει πρώτος κάποιος από τις δύο ή τρείς ομάδες και η ομάδα να ανακυρηχτεί νικήτρια. Πάντως αυτό που θυμάμαι σαν σε όνειρο μετά τόσα χρόνια, ήταν τα γέλια σε κάθε αστείο πέσιμο ή μπουρδούκλωμα μέσα στα τεράστια τσουβάλια που προσπαθούσαν να ξεμπερδευτούν και να συνεχίσουν το παιχνίδι.

Τα Σαββατοκύριακα ή τις σχόλες μπορούμε να παίξουμε και με διαφορετικό τρόπο τσουβαλοδρομίες, στην γειτονιά ή στις αλάνες. Χωριζόμαστε σε δύο ομάδες τα αγόρια και κορίτσια ίδιας ηλικίας της πάνω και της πέρα ρούγας Κοπανακίου. Η η γειτονιά «Βραχατέϊκων» με την γειτονιά του «Ψαρομαχαλά» Ναυπλίου. Κάθε μία ομάδα παίρνει θέση πίσω από την γραμμή εκκινήσεως και σχιματίζουν μία σειρά. Τα δύο πρώτα παιδιά έχουν ήδη φορέσει τα τσουβάλια και τα κρατάνε να μην τους πέσουν με τα χεράκια τους. Με το που δοθεί το σύνθημα ξεκινούν για να διανύσουν μία απόσταση 30 περίπου μέτρων. Φθάνοντας απέναντι ακουμπάνε τον επιτηρητή και ξανακάνουν γυρίζοντας την ίδια διαδρομή. Μόλις περάσουν την γραμμή εκκινήσεως, παραδίδουν το τσουβάλι τους στο επόμενο παιδί που πρέπει να το φορέσει όσο πιο γρήγορα μπορεί και να επαναλάβει την αρχική διαδρομή, έπειτα το παραδινει στο επόμενο παιδι κ.ο.κ. μέχρι το τελευταίο. Όποια ομάδα καταφέρει να τερματίσει πρώτη και όρθια, αυτή είναι και νικήτρια ομάδα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΌΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΣΑΤΕ ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΜΜΑ ΜΟΥ.

Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

 

Advertisements

Μαρτίου 28, 2016 - Posted by | ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: