Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΤΑ»ΠΕΝΤΟΒΟΛΑ»ή «ΠΕΝΤΟΛΙΘΑ», Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΤΑ»ΠΕΝΤΟΒΟΛΑ»ή «ΠΕΝΤΟΛΙΘΑ», Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ 1Αυτή τη φορά θα ταξιδεύσουμε και πάλι στην ομορφη παλαιά εποχή και ας θυμηθούμε ένα παιδικό παιχνίδι που παιζόταν συνήθως από αγόρια νεαρής ηληκίας στις αλάνες , στις αυλές στην Αμάκα του Ναυπλίου όπως επίσης και στην κάτω και πάνω ρούγα Κοπανακίουν Μεσσηνίας .Το «ΠΕΝΤΟΒΟΛΑ» ή «ΠΕΝΤΟΛΙΘΑ»

 Παρακαταθήκη γνώσης για τις επερχόμενες γενιές πως ζούσαν και επαιζαν οι πρόγονοι και γεννήτορές τους. Βοηθήστε, καταγράφτε σχετικές πληροφορίες, για να μπορέσουμε ΜΑΖΙ να συγκεντρώσουμε απαραίτητες πληροφορίες για τα παλιά παιδικά παιχνίδια μας, που κινδυνεύουν να ξεχαστούν ακόμη και από εμάς τους ίδιους, από το χρόνο και την..τεχνολογία . ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ !!!!!!!!

«ΠΕΝΤΟΒΟΛΑ» ή «ΠΕΝΤΟΛΙΘΑ»

ΠΕΝΤΟΒΟΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΓΙΑΓΙΑ

Ποια δεν ξέρει και δεν εχει παίξει αυτό το υπέροχο παιδικό παιχνίδι; Γεια σου ρε γιαγιά να χαίρεσαι τα χρόνια σου και την δεξιοτεχνία σου !!!!!
 Ένα παιδικό παιχνίδι σχδιασμένο για  αγόρια και  κυρώς κορίτσια. Αρκετά δύσκολο, χρειάζεται δεξιοτεχνία και ταχύτητα. Το παιχνίδι αυτό παιζόταν κυρίως από κορίτσια μέσα στο σπίτι. Ήταν πολύ αγαπητό σε μικρές και μεγάλες γυναίκες και παιζόταν με κότσια κοκκάλινα, μύγδαλα, βόλους ή πετραδάκια λευκά και στρογγυλά στο μέγεθος περίπου του φουντουκιού. Μπορούσαν να πάρουν μέρος τουλάχιστον δύο ή και περισσότερα παιδιά.

ΚΟΤΣΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΔΙΚΠως παιζόταν το παιχνίδι : Κάθε παίχτης για να λάβει μέρος στο παιχνίδι, έφερνε μέσα στο σακούλι του και ενα πουγγί που περιείχε τουλάχιστον 5 βόλους, ή 5 αμυγδαλάκια, ή 5 πετρούλες λευκές και λίες στο μέγεθος ενός φουντουκιού, ή 5 κοκαλινα κότσια κ.α. Αφού έβγαζε τα απαραίτητα 5 κομμάτια δικής του επιλλογής για να παίξει. Οι παίχτες καθόντουσαν χάμω και αντικρυστά απλώνοντας τα τέσσερα χαλίκια και το πέμπτο το κρατούσαν στο χέρι. Αυτός που παίζει πρώτος πετάει ψηλά το χαλίκι και με γρήγορη κίνηση προσπαθεί να πάρει από κάτω ένα από τα τέσσερα και να προλάβει να πιάσει και αυτό που έχει πετάξει στον αέρα στο κατέβασμά του. έτσι συνεχίζει ώσπου πάρει και τα υπόλοιπα με τον ίδιο τρόπο. Κάθε πεντόβολο που πιάνει το τοποθετεί στην άκρη για να πιάσει το άλλο. Αν δεν τα καταφέρει αρχίζει ο επόμενος. Η επόμενη φάση είναι δυσκολότερη για τον παίχτη που κατάφερε να τα πιάσει ένα ένα, γιατι τώρα πρέπει να καταφέρει με μεγαλύτερη μαεστρία να τα πιάνει δύο – δύο, εάν τα καταφέρει τότε πρέπει να πιάσει τρία με μια κίνηση και στην συνέχεια να ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο του παιχνιδιού πιάνοντας τέσσερα μαζί με το πεντόβολο που κατεβαίνει. Εάν παρ’ολα αυτά ξεπεράσει με επιτυχία τις δοκιμάσίες, τότε ο παίχτης ΔΑΚΤΥΛΑ ΧΕΡΙΟΥαφού τακτοποιήσει τα πεντόβολά του, σχιματίζει μια καμάρα με τον ΜΕΓΆΛΟ και τον ΔΕΊΧΤΗ ακουμπώντας αυτα τα δάχτυλά κάτω όσο πιο ανοιχτά μπορεί. Τότε ξαναπετάει το πεντόβολο στον αέρα και πρέπει μέχρι να το ξαναπιάσει να προλαβει να σπρώξειμ ένα πεντόβολο την φορά κάτω από την καμάρα. Άμα κατωρθώσει νε τα περάσει όλα με επιτυχία τότε μαζεύει όλα τα πεντόβολα ( και τα πέντε) και τα πετάει στον αέρα, όχι πάρα πολύ ψηλά για να μην σκορπίσουν και με ανοιχτές τις παλάμες να σχηματίζουν μια λεκάνη, προσπαθεί να τα πιάσει όλα με τις χούφτες του. Εάν καταφέρει να τα πιάσει όλα τότε ειναι και ο νικητής !!!!!!

Στην αρχαιότητα τα ονόμαζαν, «πεντάλιθα». Επίσης  πετράδια, πενταπέτρια, πεντεκούκια, πεντεγούλια, στα βυζαντινά χρόνια το ονόμαζαν καλαλάτζια ή καλολαλάκια. Μπορούσαν να πάρουν μέρος όσα παιδιά ήθελαν.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΜΟΥ.

Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

 

Advertisements

Μαρτίου 21, 2016 - Posted by | ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: