Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ «Η ΣΦΕΝΤΟΝΑ» ή «ΧΑΡΧΑΛΑ» ή «ΝΤΙΧΑΛΙ», Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ «Η ΣΦΕΝΤΟΝΑ» ή «ΧΑΡΧΑΛΑ» ή «ΝΤΙΧΑΛΙ», Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ 1Αυτή τη φορά θα ταξιδεύσουμε και πάλι στην ομορφη παλαιά εποχή και ας θυμυθούμε τα παιχνίδια που παίζανε κυρώς τα αγόρια νεαρής και προεφηβικής ηλικίας στις πλατείες και κάτω από το κάστρο του Ιτσ – Καλέ, στα βραχατέϊκα, και στις γειτονιές του Ναυπλίου όπως επίσης και στο Λιθερό της Πέρα Ρούγας Κοπανακίουν Μεσσηνίας . βασικό όπλο,το τόξο με τα βέλη, η «ΣΦΕΝΤΟΝΑ » ή ¨ΧΑΡΧΑΛΑ» ή «ΝΤΙΧΑΛΙ».

 Παρακαταθήκη γνώσης για τις επερχόμενες γενιές πως ζούσαν και επαιζαν οι πρόγονοι και γεννήτορές τους. Βοηθήστε, καταγράφτε σχετικές πληροφορίες, για να μπορέσουμε ΜΑΖΙ να συγκεντρώσουμε απαραίτητες πληροφορίες για τα παλιά παιδικά παιχνίδια μας, που κινδυνεύουν να ξεχαστούν ακόμη και από εμάς τους ίδιους, από το χρόνο και την..τεχνολογία . ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ !!!!!!!!

Η «ΣΦΕΝΤΟΝΑ¨ή ¨ΧΑΡΧΑΛΑ»

ΟΥΦ !!!! ΔΕΝ ΕΧΟΤΝ ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ, ΚΑΠΟΙΑ ΞΕΧΑΣΑ, ΚΑΠΟΙΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑ, ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΛΟΥΣΙΑ Η ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ, ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΑ.    

ΣΦΕΝΤΟΝΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗΗ σφενδόνα είναι ένα αρχαίο όπλο πολεμικό και κυνηγίου. Φτοιαγμένο από ένα λουρί πέτσινο ή πάνινο ή σχίνινο, που στην μέση είναι φαρδύτερη για να σχηματίζει μια σακούλα. Ο σφενδονιστής τοποθετεί μια πέτρα  ή ένα σιδερένο  ή ένσ μολυβένιο βαρίδι ανάλογα με την ζημιά που θέλει να επιτύχει, πιάνοντας τις δύο άκρες του λουριού το ζυγίζουνε για να καταλάβουν το βάρος του πόση δύναμη πρέπει να καταβάλουν για να φτάσει στο στόχο του.  Και το γυρνάνε με τέχνη πάνω από το κεφάλι τους δυο τρεις βόλτες και μετά αφήνανε την μία ακρη ελεύθερη και το βαρίδι απελευθερωνότανε κατευθυνόμενο με διαβολική ταχύτητα να βρει τον στόχο του.

ΣΦΕΝΤΟΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΗ  κατασκευή της «ΧΑΡΧΑΛΑΣ», είναι μία πραγματική ιεροτελεστία που τα βασικά μυστικά κατασκευής της μεταδίδωνται από τους μεγαλύτερους στους νεώτερους. Το βασικότερο για την κατασκευή της είναι η προσεκτική επιλλογή του ξύλινου «δίχαλου». Στις εξορμήσεις ή στις εκδρομές στην εξοχή εκτός από το παιχνίδι, μία βασική ασχολεία μας  και επιτυχία ήταν η ανακάλυψη «διχάλας» από αγριλιά και εάν είμαστε τυχεροί από λυγιά που έχει ξύλο εύκαμπτο και ανθεχτικό. Μετά από λεπτομερή εξερεύνηση του δένδρου και αφού ξεχωρίζαμε τις καλύτερες διχάλες, βγάζαμε τους σουγιάδες από την κωλότσεπη και αρχίζαμε το κόψιμο. Με ιεροτελεστία και προσοχή με τρόπο ώστε να να το κόψουμε σωστά και στις σωστές διαστάσεις, μετά κατευθείαν χανόταν στο βάθος του ντορβά ή του σακουλιού. Εάν μας ανακάλυπταν οι δασκάλοι μας τρώγαμε το ξύλο της χρονιάς μας …. οι σφεντόνες ήταν απαγορευμένο αξεσουάρ εκείνη την εποχή καταστροφικό και επικίνδυνο, για τα τζάμια της γειτονιάς, τους γλόμπους στις κολώνες της Δ.Ε.Η., για τα κεφάλια των περαστικών και των συμπαικτών μας, πολλές φορές δεν αφήναμε και τα ζώα της γειτονιάς χωρίς να τα βάλουμε στο σημάδι, άμα τα εύρισκε η πέτρα τρέχανε ουρλιάζοντας τα καϋμένα να κρυφτούνε. Την χρησιμοποιούσαμε για να κυνηγάμε πουλιά, άσε που δεν είχαμε αφήσει περιστέρι για περιστέρι και στο χωριό τις δεκαοκτούρες που μοιάζουν σαν περιστέρια. Τα κυρίως θύματα ήταν τα καϋμένα τα σπουργιτάκια και εάν είμαστε τυχεροί κανένα συκοφάγο ή καμιά τσίχλα, χωρίς να παραλείπουμε και τα καρούμπαλα ή τους μόλωπες από αδέσποτες σφεντονιές.

ΣΦΕΝΤΟΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΙΔΙ 

Με το που φτάναμε στο σπίτι, πρώτιστη σκέψη μας να καταπιαστούμε με την κατασκευή της «σφεντόνας», Προσεχτικά με το σουγιαδάκι μας, κόβαμε στις διαστάσεις της αρεσκείας μας ξεκινώντας πρώτα από την λαβή και μετά κόβαμε την διχάλα στο ίδιο μήκος σχήμα σφεντόνας «Υ». Με υπομονή αφαιρούσαμε τον φλοιό και με ένα γυαλόχαρτο ή ένα κομμάτι γυαλιού, τρίβαμε τον σκελετό μέχρι να αποκτήσει λεία επιφάνεια. Ανάβαμε με ξύλα φωτιά και καψαλίζαμε το ξύλο που το αφήναμε πλέον σε μια άκρη να στεγνώσει. Ορισμένα μερακλήδικα παιδιά άρχιζαν το σκάλισμα του σκελετού, παραδοσιακά κομψοτεχνήματα που ήταν πραγματικά έργα τέχνης. Μόλις τελείωνε η επεξεργασία της χαρχάλας, άρχιζε ο εξοπλισμός. Κόβαμε σε λουρίδες ίδιου φάρδους και πιο λεπτές από σαμπρέλες ρόδας ποδηλάτου ή αυτοκινήτου, κόβαμε δύο δερμάτινα κομμάτια 2,5 πόντων περίπου και ανοίγαμε από μια τρύπα στο καθένα τις δέναμε σφιχτά στις δύο κορυφές της σφεντόνας με τις λεπτότερες λουρίδες που είχαμε κόψει ή χρισημοποιούσαμε λεπτό σύρμα ή σπάγγο κερωμένο, εκεί περνάγαμε την άκρη του κάθε λάστιχου και το δέναμε σφιχτά. Μετά μετρούσαμε τα δύο λάστιχα και τα κόβαμε ίσα, στην συνέχεια περνάγαμε τις δύο άκρες στις τρύπες ένός κομματιου από δέρμα αρκετά φαρδύ και μεγάλο ώστε να χωράει μία πέτρα και το δέναμε σφιχτά με λαστιχίδες ή σπάγγο κερωμένο και η σφεντόνα ήταν έτοιμη !!!! Για πόλεμο στην πάνω και κάτω ρούγα του Κοπανακίου ή οι γειτονιές Βραχατέϊκα με ψαρομαχαλά ή Ναύπλιο με Πρόνοια και Συνοικισμό. Συναγωνισμός στην σκοποβολή με τενεκεδάκια στις αλάνες, την γάτα ή το σκυλί της γειτονιάς, κυνήγι στο βουνό ή στους Λόγγους και τόσες άλλες σκανταλιές που τέλος δεν έχουν.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΜΟΥ.

Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

 

 

 

 

Advertisements

Μαρτίου 18, 2016 - Posted by | ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: