Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, «Ο ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ», Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, «Ο ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ», Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.

ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ 1Ένα επιπλέον νοερό ταξίδι στην ομορφη παλαιά εποχή και ας θυμηθούμε ένα παιδικό παιχνίδι που παιζότανσυνήθως από αγόρια και κορίτσια νεαρής ηλικίας και όχι μόνον στις αλάνες , στις αυλές στην Αμάκα του Ναυπλίου όπως επίσης και στην κάτω και πάνω ρούγα Κοπανακίουν Μεσσηνίας «Ο ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ» το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας και όχι μόνον.

 Παρακαταθήκη γνώσης για τις επερχόμενες γενιές πως ζούσαν και επαιζαν οι πρόγονοι και γεννήτορές τους. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ! Βοηθήστε, καταγράφτε σχετικές πληροφορίες, για να μπορέσουμε ΜΑΖΙ να συγκεντρώσουμε απαραίτητες πληροφορίες για τα παλιά παιχνίδια μας, που κινδυνεύουν να ξεχαστούν ακόμη και από εμάς τους ίδιους, από το χρόνο και την..τεχνολογία . ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ !!!!!!!!

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Η χαρά μας δεν είναι δυνατό να περιγραφεί στην σκέψη της κατασκευής του χαρταετού, ιδιαίτερο χαραχτηριστικό της η ανυπομονησία….ήταν τόσο πολύ μεγάλη που ακόμη δεν είχε στεγνώσει καλά – καλά η αλευρόκολλα και εμείς τραβάγαμε για το παλιό πλάτωμα του Βενετσιάνικου κάστρου της Ακροναυπλίας το Ιτσ – καλαί, στον βάλτο του Ναυπλίου, στο γίπεδο ποδοσφαίρου ή στην Αμάκα, για να χαρούμε το πέταγμα του χαρταετού. Στο Κοπανάκι Ορεινής Τριφυλίας αγαπημένοι χώροι ήταν το Λιθερό, η Τούρλα, το στυλάρι και η αλάνα του Τσατσούλη όπως μου λέγαν οι παλαιοί κάτοικοι της περιοχής. Η αγωνία στο κατακόρυφο, εάν ο αέρας θα ήταν αρκετά δυνατός για το πέταγμα του χαρταετού, ο συναγωνισμός ποιος είχε φτιάξει τον μεγαλύτερο σε μέγεθος αετό και πιο πλουμιστό, ποιανού θα έφτανε πιο ψηλά. «Αμόλα καλούμπα, τράβα καλούμπα» μέχρι να φτάσει στο ποθούμενο ύψος και να αποκτήσει σταθερότητα. Εάν τα ζύγια δεν ήταν σωστά ή ουρά δεν είχε το απαιτούμενο μήκος και βάρος ή τα σκουλαρίκια δεν ήταν ζυγιασμένα τότε η καταστροφή ήταν αναπόφευκτη, ο χαρταετός άρχιζαι να πέρνει στην αρχή «μεθυσμένες» απότομες κλίσεις προς τα δεξιά έπειτα να επανέρχεται, απότομη βουτιά προς τα αριστερά μέχρις ότου αρχίσει να κάνει τα τρελά του, και στρυφογυρίζοντας να πέφτει μέχρις να καταλήξει άδοξα την κορυφή κάποιου δένδρου, ή να προσγειωθεί ηρωϊκά σε ηλεκτοφόρα σύρματα ή στα κεραμίδια κάποια σκεπής. Εκείνη την στιγμή μόνο αν είσαι παθών μπορείς να καταλάβεις την απογοήτευση της όλης προσπάθειας σου να γίνεται συντρίμια, κομάτια και την ειρωνεία των άλλων παιδιών, βλέποντας την καταστροφή του κάποτε περήφανου χαρταετού σου. Έτσι αδοξα τελείωνε η πολύχρωμη χαρά μικρών αλλά και «μεγάλων παιδιών» του πανηγυριού της Καθαράς Δευτέρας. Δεν ήταν απλώς ένα παιδικό παιχνίδι που πρωταγωνιστεί στα «κούλουμα» αλλά και ένα πέταγμα στον ουρανό που έμμεσα υποδούλωνει την ανάταση και τον καθαρμό της ψυχής μετά το τρελό ξεφάντωμα της Αποκριάς. Η υποταγή της ύλης στα πιο ευφάνταστα και τολμηρά μας παιδικά όνειρα. Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι πολύχρωμοι χαρταετοί αντιπροσωπεύουν τον ερχομό της πολύχρωμης και ευωδιαστής Άνοιξης.Πάντως, ως παιχνίδι ή συνήθεια του χθες είτε ως παιχνίδι του σήμερα μα και του αύριο, το πέταγμα του χαρταετού έχει τη δύναμη, να ξεσηκώνει μικρούς και μεγάλους παρασύροντάς τους σ’ ένα διαφορετικό, αλλά πάντοτε πολύχρωμο πανηγύρι χαράς.
Αξίζει να αναφέρω ότι τα ονόματα των χαρταετών δεν είναι ίδια από περιοχή σε περιοχή μέσα στην πατρίδα μας. Π.χ. τον χαρταετό στη Θράκη τον λέμε «ΠΕΤΑΚΙ», στα Επτάνησα «ΦΥΣΟΥΝΑ», ενώ τους εξάγωνους χαρταετούς τούς τους λέμε και «ΣΜΥΡΝΑΚΙΑ».  Για την Καθαρή Δευτέρα
, η προετοιμασία για την κατασκευή του την εξασφάληση και την  αποθήκευση των απαραίτητων υλικών άρχιζε ένα μήνα τουλάχιστον πρίν. Ο χαρταετός κατασκευαζόταν πάντα από εμάς τα παιδιά, πολλές φορές με τη βοήθεια των μεγάλων, με απλά υλικά, όπως πολύχρωμες κόλες χαρτί, καλάμι ή λεπτό πηχάκι, σπάγκο και εφημερίδες και με περισσεύματα από τις αποκριάτικες κορδέλες. Σήμερα, σχεδόν όλοι, μικροί και μεγάλοι, αγοράζουν έτοιμους πλαστικούς χαρταετούς με ακατάλληλη ουρά και χαμηλή αισθητική. Εκτός από εμάς τους παππούδες που πιστοί στην παράδοση, ξαναθυμόμαστε τα παιδικά μας χρόνια και με αγάπη μεταβιβάζουμε τις γνώσεις μας στα παιδιά μας και στα εγγονάκια μας.

ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ ΕΝΑ ΧΑΡΤΑΕΤΟ

Για να φτιάξουμε ένα εξάγωνο χαρταετό εκείνη την εποχή «επισκεπτόμεθα» σαν ακρίδες τους καλαμιώνες της Γλυκειάς (προάστιο του ΝΑΥΠΛΊΟΥ) και  τους καλαμιώνες του ποταμιου στην πέρα ρούγα του Κάτω Κοπανακίου. Το καλάμι που διαλλέγαμε έπρεπε να είναι ξερό για να μη βαραίνει την κατασκευή, τουλάχιστον τρία καλάμια 1,5 έως 2 μέτρα. Σπάγγο που τον κερώναμε για να γίνεται αδιάβροχος. Κόλλα που την κατασκευάζαμε εμείς με νερό, αλεύρι και εάν υπήρχε ριχναμε και λίγο μελι. Χαρτί γλασέ σε διάφορα χρώματα, ανάλογα τι σχέδιο θέλαμε να του δώσουμε και προπαντώς για να πρωτοτυπήσουμε. Απαραίτητο το ψαλίδι. Η καλοακονισμένη φαλτσέτα ή ο κωλοκοτροναίϊκος σουγιάς. Και το κυριώτερο ο σπάγγος «η καλούμπα», έπρεπε να είναι γερός και οχι πολυκαιρισμένος, το κυρίως αξεσουάρ για να μην χάσουμε τον πολύτιμο χαρταετό μας.

ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΠΕΤΑΓΜΑ

Με την βοήθεια της φαλτσέτας ή του καλοακονισμένου σουγιά, σχίζαμε στην μέση το καλάμι αφού πρώτα το καθαρίζαμε από τα φύλλα. Μετά τις δύο λουρίδες τις κόβαμε στο 1,5 μετρο και την τρίτη απο το άλλο καλαμι στο 1,1 μετρο. Δένουμε με τον κερωμένο σπάγγο τις τρεις βέργες στο κέντρο σφιγχτά και σταυρωτά. Μην παραλείποντας να αφήσουμε ένα περίπου μέτρο ελεύθερο σπάγγο που θα μας χρειασθεί για τα ζύγια. Στη συνέχεια χαρακώνουμε σε όλες τις άκρες τις υποδοχές και δένουμε τον κερωμένο σπάγγο, δένωντας σε ίσες αποστάσεις με τεντωμένο καλά τον σπάγγο, ώστε στο τέλος να έχουμε ένα κανονικό εξαγωνο ή σχήμα ρόμβου.Εάν δεν τον κάνουμε μονόχρωμο, τότε ψαλιδιζουμε τις κόλες και τα διαφορετικού χρώματος κομάτια και τα κολάμε με την αλευρόκολα δίνοντάς τους το επιθυμητό σχέδιο. Μόλις στεγνώσει ικανοποιητικά τότε απλώνουμε το χαρτί και τοποθετούμε επάνω του τον σκελετό του αετού. Μετά ψαλιδίζουμε την κόλα ακολουθώντας το σχεδιάγραμμα του σκελετού και αφήνωντας περιθώριο έως 5 εκατοστά. Στη συνέχεια ζωγραφίζουμε ή να τον διακοσμήσουμε με επιπλέον εγχρωμες κόλες, αλλά χωρίς να επιβαρύνουν με πρόσθετο βάρος. Ήρθε η ώρα να τοποθετήσουμε την κόλα στο σκελετό. Αλείφουμε τις άκρες με την αλευρόκολα και με προσοχή τις διπλώνουμε στον περιφερικό σπάγγο και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Στο κέντρο αφού ψαλιδίσουμε ενα χαρτόνι. του ανοίγουμε μια τρύπα τραβάμε τον ελεύθερο σπάγγο και με κόλα κολάμε το χαρτόνι στο κέντρο. Μετά Θα δέσουµε 2 κοµµάτια σπάγκο στα άκρα επάνω και το καθένα θα ενωθεί µε τον σπάγκο που αφήσαµε να κρέµεται στο κέντρο του αετού.Τα ζύγια πρέπει να σχηµατίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Και στο σηµείο της ένωσης δένουµε την καλούµπα µας. Σε λίγο θα είμαστε έτοιμοι να αμολήσουμε καλούμπα.Τώρα έρχεται η σειρά της ουράς του αετού. Στα δύο κάτω άκρα δένουμε το σπάγγο, με τρόπο ώστε εάν τεντώσουμε το σπάγγο το μέσο να φτάνει στο κέντρο του αετού. Εκεί δένουμε την ουρά που πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερη κι έτσι ο αετός μπορεί να πετάει υπέροχα. Εκείνο τον καιρό το χαρτί που προσφερόταν ήταν από εφημερίδες. κάθε μία φούντα κοβόταν περίπου 20 εκατοστά, τα διπλώναμε σαν φυσαρμόμικα και τα ψαλιδιζαμε σε λουρίδες, το αποτέλεσμα ήταν ένα φουντωτό κομάτι ουράς, που τα δέναμε σε απόσταση 20 εκατοστά το ένα από το άλλο.

ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ, ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΕΤΑΜΑ ΤΟΥ ΑΕΤΟΥ. ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ ΜΕ ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΦΟΡΑ ΣΥΡΜΑΤΑ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ !

Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

 

Advertisements

Μαρτίου 11, 2016 - Posted by | ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: