Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ»ΠΛΑΤΕΣ» – «ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ ΚΙ Η ΒΕΛΟΝΑ» – «ΑΡΝΗΣΗ ή ΑΠΟΔΟΧΗ» Εργασία: ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ»ΠΛΑΤΕΣ» – «ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ ΚΙ Η ΒΕΛΟΝΑ» – «ΑΡΝΗΣΗ ή ΑΠΟΔΟΧΗ» Εργασία: ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

KOMIANOS PIPHSΓειά σας καλά μου διαδυκτιακά φιλαράκια, κλείστε τα μάτια και ας ξεκινήσουμε για μια φορά ακόμη, νοσταλγικό ταξίδι στα παιδικά μας ανέμελα χρόνια με την ονομασία : «ΠΛΑΤΕΣ» ή «ΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΧΗ». Σε εκείνη την εποχή την όχι πολύ μακρινή, που τα παιδιά έπαιζαν στις αλάνες, στα χωματένια στενοσόκακα της γειτονιάς,, με παιχνίδια αυτοσχέδια, ανέξοδα φτιαγμένα με υλικά παλιά ξεχασμένα, παραπεταμένα, παιχνίδια που είχαν τα περισσότερα τις ρίζες τους από τα χρόνια τα παλιά και μας έρχονταν μέσω της παράδοσης και από στόμα σε στόμα. Τότε το γέλιο και οι παιδικές φωνούλες έδιναν ένα ιδιαίτερο χρώμα στς ψυχές μας και την γειτονιά. Τότε τα Σαββατοκύριακα οι γιόρτες και οι σχόλες ντυνόντουσαν τα γιορτυνά τους.

«ΠΛΑΤΕΣ» – «ΑΠΟΔΟΧΗ ή ΑΡΝΗΣΗ»

Το παραδοσιακό παιχνίδι «ΠΛΑΤΕΣ» – «ΑΠΟΔΟΧΗ ή ΑΡΝΗΣΗ», Ένα ξεχασμένο ή και ίσως άγνωστο σε πολλές περιοχες της ελλαδας. Πάρα πολύ αγαπημένο παιχνίδι από τα παιδιά και των δύο φύλλων, κυρώς στην περιοχή Πέρα Ρούγας και Πάνω Ρούγας του Κοπανακίου Ορεινής Τριφυλίας και ίσως και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου στις γειτονιές, τους χωματόδρομους και στα σχολικά προάυλια του Ναυπλίου. Για να παιχτεί απαιτούσε τουλάχιστον 10 με 12 παιδιά ήλικίας από 6 έως 12 ετών. Τα οποία χωριζόντουσαν σε δύ ομάδες,η μία από αγόρια και η άλλη από κορίτσια που πιανόντουσαν με τα χέρια σταυρωτά σαν αλυσίδα. σε ευθεία γραμμή και στεκόντουσαν αντικριστά από την αντίπαλη ομάδα σε απόσταση έως 6 περίπου βήματα. Αφού έπαιρναν θέση  τότε η μία ομάδα αρχίζει να τραγουδά και προχωρεί προς την άλλη ομάδα περπατώντας με ρυθμό μπροστά. Ένα αγόρι ή ένα κορίτσι (όποιο θα κάνει την πρόταση), πλησιάζει το παιδί που του έχει «γυαλίσει», και ακολουθεί η ακόλουθη στιχομυθία, λέγοντας τα ακόλουθα στιχάκια :

ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ ΚΑΙ Η ΒΕΛΟΝΑ

ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΑΣ ΚΥΡΑ ΜΑΡΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Η ομάδα με τα κορίτσια ξεκινάει πρώτη. Ένα κορίτσι αποσπάτε και πλησιάζει την απέναντι ομάδα διαλλέγοντας ένα αγόρι που θα του ζητήσει να της δώσει ένα φιλί. Αρχίζει λοιπόν και λέι «βελόνα» στο «μπαλόνι»:

«ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ.

ΛΕΠΤΗ ΚΑΙ ΜΥΤΕΡΗ ΕΓΩ.

ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΥΟ !

ΈΛΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΟ !

θΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΤΣΙΚΑΜΠΟΥΜ»,

ΕΓΩ ΘΑ ΣΕ ΤΣΙΜΠΗΣΩ ΚΙ ΕΣΥ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΠΟΥΜ !

Εάν δεν είναι της προτιμήσεώς του το κορίτσι, τότε της γυρίζει την πλάτη περιφρονητικά και απαντάντάει με τα εξής στιχάκια :

ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΜΕ ΒΕΛΟΝΑ ΜΥΤΕΡΗ ;

ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΚΟΠΕΛΛΑ ΛΕΠΤΗ ΚΑΙ ΛΥΓΕΡΗ !

Εάν δεχτεί να την φιλησει, ένα άδολο και αθώο ειδήλιο ανθίζει !!!!!!

Μετά έρχεται η σειρά  της ομάδας των αγοριών να κανει τις ίδιες κινήσεις και ένα αγόρι αποσπάτε και πλησιάζει την απέναντι ομάδα αφού έχει επιλλέξει το κορίτσι που του έχει γυαλίσει.Αρχίζει και λέει το «μπαλόνι» στην «βελονα» :

ΕΕΙΣΑΙ ΛΕΠΤΗ ΚΑΙ ΛΥΓΕΡΗ,

ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΣΤΡΟΓΓΥΛΟ ΕΓΩ,

ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΥΟ !

ΈΛΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΟ :

ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ «ΤΣΙΚΑ ΜΠΟΥΜ»

ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΜΟΥ ΤΟ ΦΙΛΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΓΩ ΘΑ ΚΑΝΩ «ΜΠΟΥΜ»

Εάν δεν είναι της προτιμήσεώς της το αγορι, τότε του γυρίζει την πλάτη περιφρονητικά και απαντάντάει με τα εξής στιχάκια :

ΑΡΝΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΕΓΩ ΔΕΝ ΣΕ ΦΙΛΑΩ ΠΑΛΙΟ ΧΟΝΤΡΟΜΠΑΛΑ,

ΘΕΛΩ ΠΙΟ ΝΤΕΛΙΚΑΤΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΑΛΙΚΑΡΑ !

Εάν δεχτεί να τον φιλησει, ένα δεύτερο, άδολο και αθώο ειδήλιο ανθίζει !!!!!!

Ένα αθώο και ρομαντικό παιχνιδάκι που πάντα όμως αποκάλυπτε το ποιος «γουστάρει» ποια και ποια ποιον οπότε μετά από αυτό σίγουρα είχαμε και την δημιουργία κάποιων ζευγαριών! Ένα ειδήλιο. Ίσως πίσω από την άρνηση (το περιφρονητικό γύρισμα της πλάτης), να έκρυβε κάποιο καπρίτσιο ή μία έμμεση τιμωρία. Ένας από κάθε ομάδα ξεκίναγε, πλησίαζε την απέναντι ομάδα και διάλεγε ένα άτομο για να φιλήσει. Το άτομο είχε το δικαίωμα να μην δεχτεί το φιλί γυρίζοντας πλάτη! Η καζούρα μετά από «πλάτη» ήταν σίγουρα μεγάλη!!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΧΡΌΝΟ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΣΑΤΕ ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΜΜΑ ΜΟΥ.

Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

Φεβρουαρίου 15, 2016 - Posted by | ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: