Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟ «ΣΧΟΙΝΑΚΙ» ή «ΚΑΜΑΡΑ», Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟ «ΣΧΟΙΝΑΚΙ» ή «ΚΑΜΑΡΑ», Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com

ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ 1Αυτή τη φορά θα ταξιδεύσουμε και πάλι στην ομορφη παλαιά εποχή και ας θυμηθούμε ένα υπέροχο παιχνίδι που παίζανε κυρώς τα κορίτσια νεαρής και προεφηβικής ηλικίας στις αλάνες, στις πλατείες, στις γειτονιές, και στα στενοσόκακα του Ναυπλίου όπως επίσης στις αλάνες της Πάνω και Πέρα Ρούγας Κοπανακίουν Μεσσηνίας και όχι μόνον. Το «ΣΧΟΙΝΑΚΙ» ή «ΚΑΜΑΡΑ».

 Παρακαταθήκη γνώσης για τις επερχόμενες γενιές πως ζούσαν και επαιζαν οι πρόγονοι και γεννήτορές τους. Βοηθήστε, καταγράφτε σχετικές πληροφορίες, για να μπορέσουμε ΜΑΖΙ να συγκεντρώσουμε απαραίτητες πληροφορίες για τα παλιά παιδικά παιχνίδια μας, που κινδυνεύουν να ξεχαστούν ακόμη και από εμάς τους ίδιους, από το χρόνο και την..τεχνολογία . ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ !!!!!!!!

«ΣΧΟΙΝΑΚΙ» ή «ΚΑΜΑΡΑ»

ΣΧΟΙΝΑΚΙ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Μέσα  δεκαετίας  του ’50, θύμισες παιδικές γεμίζουν με σκουρόχρωμες και καμιά φορά  έγχρωμες εικόνες την ταξιδιάρικη σκέψη  μου. Τότε που υπήρχε πλήθος παιχνιδιών, αυτή ήταν και η αιτία που δεν πλήταμε γιατί δεν είχαμε υποτίθεται με κάτι να διασκεδάσουμε.Τότε σε κάθε γειτονιά, καθε σοκακι, καθε αλάνα ακόμα και  προάυλια των σχολίων αντιχούσαν από τις χαρούμενες φωνούλες, τα γέλια και τα τσιρίγματα των παιδιών. Στιγμές ανέμελης ευτυχίας και παιχνιδιού ! θύμισες γλυκιές, σαν ασπρόμαυρη ταινία μου έρχεται στο μυαλό, Νά !!!! δύο κοριτσάκια αντικρυστά να πηδούν καθώς άλλα δύο γυρνούν το δύο μέτρων περιπου σχοινάκι, τα κοριτσάκια έγιναν τρία  Α!!!! Να τώρα μπήκε και άλλο τα κοριτσάκι έγιναν τέσσερα, Να !!! πηδούν όλα με τον ίδιο ρυθμό το σχοινάκι που γυρνάει. πρέπει να συνεχείσουν να πηδούν χωρίς σταματημό. ΑΑΑΑΧ! κάποιο παιδάκι σταμάτησε το σχοινάκι χάνει… βγαίνει! Κάποιο άλλο κοριτσάκι παίρνει την θέση του και το παιχνίδι συνεχίζεται… Να !!! και κάποιο αγοράκι από το πουθενά μπαίνει στο παιχνίδι. Στα «νοερά» αυτιά μου ακούγεται το παρακάτω τραγουδάκι που το κορίτσι ή τα κορίτσια πρέπει καθώς πηδούν το σχοινάκι που γυρίζει να κάνουν και τις κινήσεις που διατάζει και οριζει… χωρίς να τους μπερδέψουν οι μιμήσεις και χάσουν τον ρυθμό τους με αποτέλεσμα να σταματήσουν το γύρισμα του σχοινιού και να βγουν απ’ το παιχνίδι.

ΣΤΟΙΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΙΝΑΚΙ

ΠΗΔΑ ΠΗΔΑ ΤΟ ΣΧΟΙΝΑΚΙ, ΣΤΑ ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ ΛΑΓΟΥΔΑΚΙ,

ΠΕΣ’ ΜΑΣ ΓΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ, ΤΩΡΑ ΚΟΙΤΑΞΕ Τ’ ΣΤΕΡΙΑ !

ΠΙΑΣ΄ΤΗ ΜΥΤΗ ΚΑΙ Τ’ ΑΥΤΙΑ, ΜΑΤΙΑ ΧΕΙΛΗ ΚΑΙ ΜΑΛΛΙΑ,

ΒΑΛ’ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ, ΤΟ ΣΧΟΙΝΑΚΙ ΠΩΣ Μ΄ΑΡΕΣΕΙ !

ΣΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΙ ΤΩΡΑ ΠΗΔΑ, ΜΗΝ ΠΑΤΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΧΟΙΝΙΔΑ !

ΠΗΔΑ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΠΟΔΙ, ΠΕΣ΄ΜΑΣ ΤΗΝ ΛΕΞΟΥΛΑ ΡΟΔΙ !

ΤΩΡΑ ΒΓΕΣ, ΑΛΛΟΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ, ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΒΡΕΞΕΙ !

 Υπάρχει και άλλος τρόπος για να παιχτεί το σχοινάκι με παρέα, πρόκειται για μια ιδιαίτερη διασκεδαστική άσκηση. Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να παίξετε με κάποιο παιδί για παρέα. ή και με περισσότερα, το κάθε ένα παιδί έχει σε αυτή την περίπτωση το ατομικό του σχοινάκι. Πηδώντας συναγωνίζονται πόσο θα κρατήσουν περισσότερο και πόσα πηδήγματα θα κάνουν παραπάνω. Αφού βεβαιωθείτε πριν ξεκινήσετε ότι το σχοινάκι εχει το σωστό μάκρος για το ύψος που έχετε! Για να το πετύχετε πρέπει να πατήσετε στο μέσον του σχοινιού και να σηκώσετε το σχοινάκι με τα δυο σας χέρια, η ιδανική διάσταση επιτυνχάνεται σαν φθάσουν το ύψος στις μασχάλες μας. Όσο κομμάτι περισσεύει το τυλίγουμε στις παλάμες μας και το βαστάμε με τα ακροδάκτυλά μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που συνηθίζουν να κάνουν βόλτες στο δρομο τρέχοντας και πετώντας  λες από ευτυχία στα συννεφα με το σχοινάκι. Πολλές φορές έμπαινε όπως  γύριζε το ατομικό σχοινάκι και άλλο κοριτσάκι αντικρυστά και πηδάγανε μαζί με το ίδιο ρυθμό μέχρι να κουραστούν.

ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΧΟΙΝΑΚΙ

ΣΧΟΙΝΑΚΙ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑΔεν θυμάμαι ποτέ να πλήξαμε μου έλεγε μια φίλη και συμμαθητρια απο το Ναύπλιο.Πολύ κλασικό παιχνίδι που διασκέδαζε τρομερά εμάς τα κορίτσια. Αυτά τα ομαδικά παιχνίδια πιστευω ότι σφυριλατηασαν ισχυρούς δεσμούς φιλίας, συνεργασίας, άμιλλας και συλλογικότητας. Επιπλέον ήταν μια ευχάριστη και διασκεδαστική δραστηριότητα που συνδίαζε παιχνίδι και γυμναστική άσκηση. Που και που κάποιο αγόρι έμπαινε στον πειρασμό να πάρει μέρος στο παιχνίδι, όμως συνήθως δεν κατάφερνε να αντέξει πολύ πριν μπουρδουκλωθεί με το σχοινί. Και ήταν φυσικό να δεχτεί το γουχάϊσμα των υπόλοιπων αγοριών της παρέας και το «κατσάδιασμα» των κοριτσιών γιατί τους χάλαγε τον συγχρονισμό του παιχνιδιού. Στην «ΚΑΜΑΡΑ» δύο παιδιά γυρίζουν το σχοινάκι τα υπόλοιπα ένα, ένα μπαίνουν στο παιχνίδι, όποιο παιδί μπερδευτεί και το πατήσει βγαίνει και γυρνάει το σχοινί ενώ ένα από τα άλλα που το γυρνούσαν μπαίνει με τα υπόλοιπα παιδιά.

ΟΥΦ !!!! ΔΕΝ ΕΧΟΤΝ ΤΕΛΕΙΩΜΟ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ, ΚΑΠΟΙΑ ΞΕΧΑΣΑ, ΚΑΠΟΙΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑ, ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΠΛΟΥΣΙΑ Η ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ, ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΙ ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΤΥΠΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΛΑ.   

 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΛΑ ΜΟΥ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΜΟΥ.

Εργασία : ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, komianos’s wordpres’s.com Την δεύτερη φωτογράφία μου την έστειλε η διαδυκτιακή φίλη ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΟΥΓΙΟΥΡΗ και την ευχαριστώ.

 

 

Ιανουαρίου 21, 2016 - Posted by | ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, Uncategorized

1 σχόλιο »

  1. φιλε μου,καλησπερα……….καταφερα και μπηκα στο μπλοκ σου,οφειλω να σου πω συγχαρητηρια ,κανεις πολυ καλη δουλεια και βεβαια χρησημη για τον -την αναγνωστη- ρια που θα διαβασει.Χαιρομαι που σε εντοπισα………δεν σου λεω περισσοτερα προς ωρας,την καληνυχτα μου και καλο ξημερωμα εβδομαδας!!!!!!!!

    Σχόλιο από Ειρηνη Μπουγιουρη | Ιανουαρίου 24, 2016 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: