Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Η «ΜΑΚΡIΑ ΓΑΪΔΟΥΡΑ» ή «ΤΣΑΝΤΑΛΙΝΑ- ΜΑΝΤΑΛΙΝΑ» Εργασία komianos’s wordpres’s,com

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ «Η ΜΑΚΡIΑ ΓΑΪΔΟΥΡΑ» ή «ΤΣΑΝΤΑΛΙΝΑ- ΜΑΝΤΑΛΙΝΑ» Εργασία komianos’s wordpres’s,com

KOMIANOS PIPHSΓειά σας καλά μου διαδυκτιακά φιλαράκια, κλείστε τα μάτια και ξεκινήστε νοσταλγικό ταξίδι στα παιδικά σας  ανέμελα χρόνια. Θυμηθείτε τους αγαπημένους παιδικούς φίλους και φίλες, τις πρώτες σας αγάπες, τα γειτονόπουλα που μεγαλώσατε, μαλώσατε, μοιραστήκατε την πρώτη σας σοκολάτα, την μισή καραμέλλα, το υπέροχο μοιρασμένο ζαχαροκάντιο, την γλύκα του μοιρασμένου λουκουμιού στα τέσσερα, το κάπνισμα του πρώτου σας τσιγάρου, την εφευρετικότητα για «ανέξοδα» παιχνιδια που παίζαμε ακούραστα, τους συμμαθητές/τριες σας, τα πρώτα βήματα στο σχολείο…. Μνήμες ιερής παρακαταθήκης ! Έτσι θα μάθουν οι επερχόμενες γενιές πως ζούσαν και επαιζαν οι πρόγονοι και γεννήτορές τους.

Βοηθήστε λοιπόν , καταγράφτε σχετικές πληροφορίες, για να μπορέσουμε μαζί να συγκεντρώσουμε απαραίτητες πληροφορίες για τα παλιά παιχνίδια μας που κινδυνεύουν να ξεχαστούν ακόμη και από εμάς τους ίδιους, από το χρόνο και την..τεχνολογία . ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ !!!!!!!!

ΜΑΚΡΙΑ ΓΑΪΔΟΥΡΑ ή «ΤΣΑΝΤΑΛΙΝΑ – ΜΑΝΤΑΛΙΝΑ»

ΜΑΚΡΙΑ ΓΑΙΔΟΥΡΑ 4 ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Με την ονομασία για τους περισσότερους, «ΜΑΚΡΙΑ ΓΑΪΔΟΥΡΑ» Ή για λίγους γνωστό παλαιότερα ως «ΤΣΑΝΤΑΛΙΝΑ – ΜΑΝΤΑΛΙΝΑ», ένα ομαδικό παιχνίδι, για παιδιά από 10-12 ετών και άνω. Συνήθως αγόρια το έπαιζαν, αλλά ξέρω και κάτι «ΧΑΡΙΤΟΒΡΥΤΕΣ», σήμερα, και «ΜΗ ΜΟΥ ΑΠΤΟΥ » κυρίες, που είχαν διαπρέψει. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ονόματα δε λέω….. Ήταν ένα όμορφο και διασκεδαστικό παιχνίδι που παιζόταν από 10 – 12 το ανώτερο παιδιά χωρισμένα σε δύο ομάδες. Ένα παιδί που έκανε τη «ΜΑΝΑ» ή διαφορετικά για καθε τόπο όπως στο Κοπανάκι Μεσσηνίας, το έλεγαν «ΜΑΞΙΛΑΡΙ», καθόταν σε ένα υψηλό μέρος ή μία χαμηλη μάντρα ή πεζούλι. ή ακόμη σε ορθια στάση. Το «ΜΑΞΙΛΑΡΙ» ή «ΜΑΝΑ» είχε τον πρώτο λόγο στο παιχνίδι και τους κανόνες του και με την βοήθεια του «ΑΜΠΕ ΜΠΑ ΜΠΛΟΜ ΤΟΥ ΚΙΘΕΜΠΛΟΜ ΤΟ ΝΕΡΑΤΖΙ ΤΖΟΝ» εκλεγόταν. Ο «ΓΑΪΔΟΥΚΕΦΑΛΟΣ» επιλεγόταν από την ομάδα της μακριάς γαϊδούρας. Αυτός ακουμπούσε το κεφάλι στα πόδια του «ΜΑΞΙΛΑΡΙΟΥ»και ακολουθούσαν τα άλλα πέντε ως έξη παιδιά που έβαζαν το κεφάλι τους  ανάμεσα στα σκέλη του προηγούμενου προς αποφυγή τραυματισμού δένοντας τα χεράκια τους στη μέση του όσο μπορούσαν πιο σφιχτά. Για τους δύο τελευταίους διαλεγαν τους πιο «ψωμομένους», τον τελευταίο τον ονόμαζαν «ΚΩΛΑΟΥΖΟ». Σκύβωντας  πρόβαλαν τον πισινό τους και έτσι σχηματιζόταν ένα μακρύ και «ΣΥΜΠΑΓΕΣ» σώμα, τη «ΜΑΚΡΙΑ ΓΑΪΔΟΥΡΑ».

Τα παιδιά της άλλης αντίπαλης ομάδας, παίρνοντας φόρα το ένα πίσω από το άλλο προσπαθούσαν να καβαλήσουν τη μακριά γαϊδούρα και να γαντζωθούν καλά επάνω της σφίγγοντας τα χέρια τους πάνω στο σώμα της, προσπαθώντας να μείνουν καβάλα χωρίς να ακουμπήσουν τα ποδια τους στο χώμα ή να πέσουν. Το πρώτο παιδί της ομάδας με την φόρα που έπαιρνε και πατώντας με τα δυο του χέρια στον πισινό του «ΚΩΛΑΟΥΖΟΥ» προσπαθούσε με ένα δυνατό σαλτάρισμα να γαντζωθεί στις ωμοπλάτες του «ΓΑΪΔΟΥΡΟΚΕΦΑΛΟΥ» ή όσο πιο κοντα μπορούσε, αφήνωντας έτσι αρκετο χώρο για το επόμενο παιδί της ομάδας και ουτω καθ’εξης. Το παιδί που πηδούσε πρώτο τον διάλεγαν τα άλλα γιατι τον παραδεχόντουσαν για τα μεγάλα του άλματα, ο «ΖΑΡΚΑΔΑΣ». τα επόμενα παιδια αρχιζαν να πηδάνε ρίχνοντας όλο το βάρος τους για να λυγήσουν την «μακριά γαϊδούρα», διάλεγαν πάντοτε το πιο μεγαλόσωμο και ευτραφές παιδί για τελειταίο, τον…. «ΣΥΜΦΟΡΑ» ή τον «ΚΕΦΤΕ» όπως τον ονομάζανε. Αν παρ’ολα αυτά τα βασανηστικα βάρη η μακριά γαϊδουρα άντεχε, αρχιζε να κουνιέται με σκοπό να ρίξει τους αντιπάλους τους, την ώρα εκείνη οι επάνω τραγουδούσαν,»ΤΣΑΝΤΑΛΙΝΑ – ΜΑΝΤΑΛΙΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΩΛΟ ΣΟΥ ΣΩΛΗΝΑ, ΑΝ ΜΑΝΤΕΨΕΙΣ ΠΑΛΙΚΑΡΙ…. ΤΟΤΕ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ». «ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ;» Αν μάντευαν σωστά πόσα δάχτυλα είχε δείξει ο καβαλάρης αρχηγός, άλλαζαν οι ρόλοι και οι καβαλάρηδες κάνανε την μακριά γαϊδουρα, αν όχι, οι από κάτω παρέμεναν, και το παιχνιδι επαναλαμβανόταν και αυτό μέχρι να μαντέψουν σωστά.

ΜΑΚΡΙΑ ΓΑΙΔΟΥΡΑ 1 ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Μου ‘ρθε στο μυαλό η «τσανταλίνα μανταλίνα»… συνήθιζα σε αυτή την ηλικία να παιζω αυτό το παιχνίδι στην γειτονιά του Αγίου Σπυρίδωνος στο αγαπημένο μου Ναύπλιο. Και στη μνήμη του αισθάνομαι τη μέση μου να ανατριχιάζει. Έχω νιώσει το αίσθημα και τη γλυκα του τελευταίου της «μακριάς γαϊδούρας»…. αυτού δηλαδή που, ενώ έχουν ανεβεί όλοι, περιμένει τον πιο υπέρβαρο τελευταίο παίχτη του αντιπάλου τον «ΣΥΜΦΟΡΑ» ή «ΚΕΦΤΕ», που καθυστερεί το άλμα του, για να σε ΛΟΙΏΣΕΙ!!!!!!!! Με μια παραλλαγή οι επάνω τραγουδούσαν «ΠΕΝΤΕ ΜΕ ΕΞΗ ΤΗ ΗΜΕΡΑ, ΚΑΙ ΕΚΑΤΟ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΚΑΙ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΑΙ ΠΕΝΗΝΤΑ, ΜΑΣ ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΓΑΪΔΑΡΑ !!!! «ΝΤΕ ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΑΚΙ ΜΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟ ΣΑΜΑΡΑΚΙ ΜΟΥΥΥΥΥΥ !!!!!».

ΜΑΚΡΙΑ ΓΑΙΔΟΥΡΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΠΑΙΔΕΣ

ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΗΣΑΤΕ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΜΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΠΑΙΔΕΣ !!!!! ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ. ΜΗΠΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΨΥΧΑΓΩΓΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΙΣ ΑΛΑΝΕΣ, ΣΤΑ ΧΩΜΑΤΙΝΑ ΣΤΕΝΟΣΟΚΑΚΑ, ΣΤΗΝ ΑΜΑΚΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ; ΣΤΗΝ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΡΟΥΓΑ ΤΟΥ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ; ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ. ΠΙΠΗΣ ΚΟ0ΜΙΑΝΟΣ

 

 

Δεκέμβριος 21, 2015 - Posted by | ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: