Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΠΑΙΔΙΚΕΣΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ-ΤΟ ΤΣΕΡΚΙ – ΕΡΓΑΣΙΑ : komianos’s wordpres’s.com

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ » ΤΟ ΤΣΕΡΚΙ «, «ΤΣΟΥΡΛΙ» ή «ΡΟΔΑ» – ΕΡΓΑΣΙΑ : komianos’s wordpres’s.com

ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ 1Μέσα στα πλαίσια της καινούργιας μου έρευνας με τίτλο » ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ » Θα προσπαθήσω να «αναστήσω», μέσα από προσωπικές μου παιδικές αναμνήσεις και μεγαλύτερων ηληκιακά από εμένα, αρκετά από τα «ανέξοδα» ξεχασμένα παιχνίδια που κάποια από αυτά συνεχίζουν να παίζονται και στις ημέρες μας. Παιχνίδια που έχουν εξαφανιστεί. Με συνέπεια αυτή η πλούσια παραδοσιακή κληρονομιά που ανέσυρα απο ιερές μνήμες, να αγνοηθεί από την σημερινή γενιά. Αυτός είναι και ο σκοπός της έρευνάς μου για την συλλογή και απογραφή, πολύτιμη παρακαταθήκη των προγόνων μας στα παιδιά και στα παιδιά των παιδιών μας. Παιχνίδια όπως «το τσέρκι ή ρόδα», «το τσουραπένιο τόπι», «το κυνηγητό» , «το κρυφτό» , «το τσιλικι»κ.ά.
‘Ο,τι μάθω, θέλω να το διαφυλάξω ως κόρη οφθαλμού. Τα παιδιά κάθε εποχής, οι ανάγκες τους έκαναν να εφευρίσκουν παιχνίδια και ασχολείες που δεν απαιτούσαν περιτά έξοδα για να παίξουν με πρόχειρα υλικά και να διασκεδάζουν τις διαφορές, την αδικία, την ασχήμια. Η εφευρετικότητα αυθόρμητη και μαγικά συναρπαστική, χτίζουν, κλαίνε, τρέχουν και γελάνε. Έτσι απλά μπορούν και ζωντανεύουν τα παιδικά τους ονειρα και ανάγκες.

» ΤΣΕΡΚΙ» ΜΕ ΞΥΛΟ η με ΜΠΑΓΙΟΝΕΤΑ – «ΡΟΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ»

Ευκολη και γρήγορη εφεύρεση για να «τσουρλήσουν» τα μεγαλύτερα σε μέγεθος στεφάνια, αφού δεν τους βοηθούσε η μπαγκιονέτα με το τέλι, το κυλούσαν σπροχνωντας ‘το με ένα σκέτο σανίδι.

ΡΟΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ακολουθώντας τον γενικό κανόνα που έλεγε ότι οτιδήποτε ήταν στρογγυλό έπρεπε να κυλάει, βρίσκανε και το αντίστοιχο βοηθητικό εργαλείο. Εδώ τα πράγματα ήταν μάλλον απλά καθώς με ένα κομμάτι σανίδι, το παιχνίδι ήταν έτοιμο. Εάν ήταν κομμάτι σωλήνα… ο σαματάς μεγαλύτερος και εκκοφαντικός. Τα καλντερίμια, οι αλάνες, τα χωματένια στενοσόκακα, η αμάκα, οι γειτονιές και οι μαχαλάδες του Αναυπλιού, όπως επίσης και η πάνω και κάτω «Ρούγα» του Κοπανακίου Μεσσηνίας , γέμιζαν από τον ήχο των σιδερένιων στεφανιών και από παιδικές αθώες φωνούλες. Τι υπέροχες στιγμές ευτυχίας !!!! Μέχρι και αγώνες «πρωτιάς» γίνονταν, ποιος θα πρωτοφθάσει στο τερμα. Έπαθλο δεν υπήρχε, τα παιδιά σηκώνανε στους ώμους τους τον νικητή και ζητωκραυγάζοντας τον γύρναγαν στην γειτονιά.

«ΤΣΟΥΡΛΙ» με ΜΠΑΓΙΟΝΕΤΑ

Στο ίδιο μοτίβο και επιλλογή μικρότερης σε μέγεθος ρόδας, στεφάνι σιδερένιο η κατασκευασμένο από λυγαρια, αγριλίδι, καλαμιά που το κυλουσαν με την βοήθεια συρμάτινης «μπαγιονέτας» η διχαλωτού κλαδιού η σανιδιού ακόμα και ειδικά διασκευασμένης καλαμιάς.

ΡΟΔΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

«ΣΑΜΠΡΕΛΑ» – «ΡΟΔΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ» – «ΡΟΔΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ Η ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ»

Μία ακόμη παραλλαγη του παιδικού παιχνιδιού και εφευρετικότητας. Η φθαρμένη και χιλιομπαλωμέμη σαμπρέλα η τα λάστιχα μοτοσυκλέτας η αυτοκινήτου που τα τσουρλούσαν με την βοήθεια των παιδικών τους χεριών.

ΡΟΔΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΗΣΑΤΕ ΜΙΚΡΟΥΛΙΑ ΜΟΥ !!!!! ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΦΙΛΑΡΑΚΙΑ. ΜΗΠΩΣ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΨΥΧΑΓΩΓΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΙΣ ΑΛΑΝΕΣ, ΣΤΑ ΧΩΜΑΤΙΝΑ ΣΤΕΝΟΣΟΚΑΚΑ, ΣΤΗΝ ΑΜΑΚΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ; ΣΤΗΝ ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΡΟΥΓΑ ΤΟΥ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ; ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ. ΠΙΠΗΣ ΚΟ0ΜΙΑΝΟΣ

 

 

Advertisements

Δεκέμβριος 16, 2015 - Posted by | ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ, Uncategorized |

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: