Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ – ΤΟ ΓΥΦΤΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ “ΚΑΤΟΥΡΟΧΕΣΙΜΟ ” – Εργασία : ΠΙΠΗ ΚΟΜΙΑΝΟΥ – komianos.wordpreess.com

ΤΟ ΓΥΦΤΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ” ΚΑΤΟΥΡΟΧΕΣΙΜΟ “
ΓΥΦΤΟΜΑΧΑΛΑΣΕνώ η φρασεολογία μας είναι φτωχή όσων αφορούν αυτή την αξιόλογη μα και συμπαθητική, γύφτικη γεννιά, αντιθέτως είναι πολύ πλούσια σε παροιμίες, ανέκδοτες ιστορίες και φράσεις για γύφτους, Για παράδειγμα, λέμε “είδε ο γύφτος τη γενιά του κι αναγάλλιασε η καρδιά του”, επίσης συνηθίζουμε να λέμε “όλοι οι γύφτοι μια γενιά είναι”. Βάση του μύθου, που είχανε οι παλαιοί ακούσει, ότι τάχα προήλθε από τότε που οι μουσουλμάνοι γύφτοι ζήτησαν από στον σουλτάνο να εξαιρεθούν από το χαράτσι, όπως ανέφερε το φιρμάνι. Τότε ο σουλτάνος μάζεψε όλους τους γύφτους της Πόλης και διέταξε , τους μουσουλμάνους να πάνε στην δεξιά μεριά και όσοι ήταν αλλόθρησκοι να πάνε στην αριστερή μεριά, έτσι και έκαναν. Τότε τους ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να βγάλει καινούργιο φιρμάνι. Διέταξε τον τελάλη να το διαλαλήσει : “ Ακούσατε – ακούσατε…!!! Όλοι οι γυφτο – μουσουλμάνοι, θα πληρώνουν από σήμερα και εμπρός, διπλό χαράτσι….!!!!”, οπότε, όπως λέει ο μύθος, οι μουσουλμάνοι φύφτοι, πονηρά σκεπτόμενοι, ξαναπήγαν με τους άλλους, τους αλόθρησκους, λέγοντας ότι: “εμείς οι γύφτοι όλοι μια γενιά είμαστε, πολυχρονεμένε μας σουλτάνε και σε παρακαλούτμε να μη μας ξεχωρίζεις.” Γνωρίζουμε βέβαια ότι οι γύφτοι ήρθαν από την Ινδία στην Τουρκία και την Ρωσία, από εκεί διασκορπίσθηκαν στον υπόλοιπο κόσμο. Όμως, την εποχή εκείνη πιστεύανε ότι οι γύφτοι ήρθαν στα βαλκάνια από την Αίγυπτο. Η λέξη Γύφτος εμφανίζεται στα μεσαιωνικά ελληνικά, και κατάγεται από το εθνωνύμιο “Αιγύπτιος”. Σε ένα απόσπασμα του Μάζαρι (1416) που αναφέρεται στους Αιγύπτιους στα εφτά έθνη που κατοικούσαν τότε την Πελοπόννησο, εξ΄ού και η ονομασία Γύπτιος – Γύπτος – Γύφτος. Όμως οι γύφτοι της ανέκδοτης ιστορίας μας, ήρθαν να εγκατασταθούν στα περίχωρα του Κοπανακίου από κάποιο κοντινό χωριό της Μεσσηνίας. Σε οικόπεδο που τους χάρισε το κράτος, έκτισαν σπίτια με τσιμεντόλιθους, προχειροκτισμένα και με στέγη από τσίγγους ή νάϋλον, χωρίς τουαλέττα ή μπάνιο και από έξω το απαραίτητο παραδοσιακό γύφτικο τσαντήρι. Φτωχοί άνθρωποι που να βρουν χρήματα για τουαλλέτες και μπάνια… Πολυτέλειες. Για να κάνουν μπάνιο ή μπουγάδα, (αν και πότε ), έπρεπε να ανάψουν φωτιά για να ζεστάνουν νερό. Οι περίοικοι είχαν φρίξει από την βρώμα. Κάποτε ένας γείτονας, βλέποντας ένα γυφτάκι “να τα κάνει” κάτω από τις ελιές, δεν κρατίθηκε και αγανακτισμένος του λέι : ” Ρε ΜΑΥΡΟΚΑΤΖΙΒΕΛΕ!!! Τι κάνεις εκεί; Εσύ και η όμοιοί σου, έχετε καταβρωμήσει ρε ούλο τον τόπο, με τα κατρουλιά και τα χεσίματά σας.! Μέχρι το λάδι και οι ελιές μας, βρωμάνε κατουρλήλας!!! ”. Και τον ρωτάει το γυφτάκι : ” Και τι τα κάνει, αφεντικό ; ” και του λέει ο γείτονας : ” Να φτοίξετε ένα ” ΑΠΟΠΑΤΟ” μέσα στο σπίτι σας. Να τα κάνουτε. Πανάθεμα σ΄αυτόν που σας έφερε εδώ “. Και του απαντάει ετοιμόλογα το γυφτάκι, με την ιδιόμορφη γύφτικη προφορά : ” ΤΙ ΛΕΕΙ ΡΕ ΜΑΣΤΟΡΑ; ΣΟΒΑΡΑ; ΤΟ ΓΥΦΤΟΙ ΜΕΣΑ ΤΟ ΠΙΤΙ ΜΑΣ ΝΤΕΝ ΚΕΖΟΥΜΕ, ΤΑ ΚΕΖΟΥΜΕ ΕΝΤΩ ΚΑΤΩ ΣΤΙ ΕΛΙΕΣ, ΚΑΙ ΣΥ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΚΩΛΟ ΜΑΣ !!! ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΜΟΛΟΧΑ!!!… Κουνώντας το κεφάλι του με νόημα, Και ο γείτονας, έμεινε….
Το Σώβρακο

ΓΕΛΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ
ΓΕΛΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ

Ο γιός του γύφτου θα έβγαινε το πρώτο ραντεβού και ζητάει από τον πατέρα του να του δανείσει το σώβρακο του, μην πάει έξω ξεβράκωτος στην γυφτοπούλα. Βγάζει ο γύφτος το σώβρακο, το παίρνει ο μικρός, το γυρνάει απο»δω, το γυρνάει απο»κει…δεν ήξερε πως το βάζουμε.
– Α βρε βλάκα του λέει ο γύφτος, δεν ξέρεις πως να το φορέσεις? Το κίτρινο μπροστά, το καφέ πίσω!!
Περισσότερα αστεία: http://www.anekdotakias.gr/anekdoto-to-sobrako/#ixzz3HfAHppvd

Νοέμβριος 2, 2014 - Posted by | ΑΝΕΚΔΟΤΑ, ΑΝΕΚΔΟΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: