Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΣΥΛΛΟΓΗ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΑΠΟΞΙΡΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΗΣ ΡΙΓΑΝΗΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΞΙΡΑΝΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΡΙΓΑΝΗΣ


ΠΟΡΙΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

ΡΙΓΑΝΙΑύριο πρωί – πρωί πάω να μαζέψω το αγαπημένο μου μυρουδικό, την αδιαφιλονίκητη βασίλισσα του ψησήματος, την ρίγανη. το απαραίτητο και αγαπημένο μου μυρωδικό. Πιστεύω πως η ποιότητα της ρίγανης απο τήν περιοχή που μαζεύω είναι η καλύτερη Πανελλαδικά. Είναι κρίμα πράγματι για όποιον δεν έχει ρίγανι φυτεμένη στο μποστάνι του ή δεν γνωρίζει την περιοχή που μπορεί να την βρεί. Στην περιοχή μας  την Ορεινή Τριφυλία στην Κεφαλόβρυση  διαθέτει τις πλέον ιδανικές συνθήκες, υψόμετρο, εδαδος πετρώδες και κλίμα ξηρό ιδανικές συνθήκες επαναλαμβάνω για την καλλιέργειά της. Αυτός είναι και ο λόγος που η ελληνική ποικιλία ρίγανης θεωρείται από τις καλύτερες μπορώ να πω  παγκοσμίως. Τη ρίγανη την μαζεύουμε και την τοποθετούμε  σε τσουβάλι από κάναβι, εάν την βάλουμε σε νάϋλον τσάντα δεν βαστάει το χρώμα της αλλά μαυρίζει. Στο σπίτι σε σκιερό μέρος της αποθήκης μας την απλώνουμε για να στεγνώσει. Αφού στεγνώσει αφαιρούμε τα κάτω φύλλα της και αφήνουμε τα άνρη της στην πράσινη μορφή τους. Τα κάνουμε ματσάκια και τα κρεμάμε στο πατερό σε σκιερό μέρος. Γύρω στις 20 Αυγούστου έχουν πλέον ξεραθεί και είναι έτοιμα για επεξεργασία. Τα εργαλεία που χρειάζονται, είναι μία κρισάρα με αραιά ανοίγματα, το «αρίλογο» και ένα γάντι δερμάτινο που μας βοηθά να τρίψουμε τη ρίγανη. Η μυρωδιά της φρεσκοτριμένης ρίγανης δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Η αποθήκευσή της σε γυάλινα ή τσίγγινα δοχεία και σφραγίζονται για να μην εξατμίζεται η ευωδία της και η σπιρτάδα της. Τα ξυλαράκια εγώ τα μαζεύω σε μια σακούλα και τα ρίχνω σε κάποια γωνιά με πέτρες και τα σκεπάζω με λίγο χώμα ρίχνοντας λίγο νεράκι. Αυτά σε λίγο καιρό θα πετάξουν νέο κλαράκι, νέα ρίγανη σε λίγο καιρό περιμένει να μαζέψουμε την  παραγωγή της. Ξέχασα να σου πω, πώς για να μαζέψω ρίγανη ξυπνάω πολύ πρωί, στις 5-6 η ώρα πρέπει να βρίσκομαι στον ριγανότοπο.  Όσο υπάρχει δροσιά η οξύτητα της μυρουδιάς είναι περιορισμένη. Εάν στεγνώσει το φυτό η οξύτητα είναι τόσο δυνατή που μπορεί να λοιποθυμήσεις. Η καλύτερη περιοχή για μάζεμα ρίγανης είναι η περιοχή ΚΟΣΣΕΣ της κεφαλόβρυσης Μεσσηνίας. Είναι μια πλαγιά λες και είναι σπαρμένη, έχει λίγο περπάτημα 1 1/2 χιλιόμετρο από το νεκροταφείο, αφήνεις το αμάξι και με τα πόδια κατηφορίζεις αφού διασχίσεις το δρόμο κάτω και αριστερά, αυτό το μποστανορίγανο έχει τρομερή μυρουδιά. Εάν ρωτήσεις κάποιον άλλο από άλλη περιοχή θα σου πει ότι η ρίγανη του τόπου του είναι μοναδική, εμείς όμως μιλούμε για την ρίγανη του τόπου μας. Αυτά τα μέρη μου τα είχε υποδείξει ο συχωρεμένος ο πατέρας μου ο θεός ας αναπαύει την ψυχούλα του.

Μου ιστορούσε ο Κυρ΄Αποστόλης από το λιθερό του κάτω Κοπανακίου, Παυλόπουλος, πως τα παλαιότερα χρόνια το περίφημο ζωοπανίγυρο του κομοπόλεως Κοπανακίου, συγκέντρωνε χιλιάδες επισκέπτες, αλλά και εμπόρους, όχι μόνο από τα γύρω χωριά, αλλά και από την κυπαρiσσία και τις κοντινές ή μακρινές πόλεις. Ποιος από τους παλιούς κατοίκους,δεν θυμάται τους λόφους από ρίγανι για πούλημα στην κεντρική πλατεία, το άρωμά της και η σπιρτάδα της σου έσπαζε τα ρουθούνια από το σταυροδρόμι της πόλεως 500 μέτρα μακρυά. Μέχρι να φθάσει το μεσημέρι δεν είχε μείνει ούτε φύλλο, τέτοια αγοραστική πέραση είχε. Το Κυριακάτικο παζάρι συνδυάζει την διασκέδαση, την εκδρομή, τα ψώνια, το εμπόριο, το κοινωνικό αντάμωμα, την επαφή των χωρικών της Ορεινής Τριφυλίας, την ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων, το δέσιμο της γνωριμίας και της σχέσης και κυρίως την κατανάλωση παντώς είδους αγαθών και προϊόντων

Η ρίγανη είναι από τα σπουδαιότερα αρωματικά φυτά. Παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην καθημερινή μας ζωή, με το άρωμα της να είναι αναντικατάστατο. Στις Μεσογειακές χώρες ιδιαίτερα μα και στον υπόλοιπο κόσμο θεωρείται ένα από τα πιο σπουδαία αρωματικά αρτύματα. Η ρίγανη υπήρξε γνωστή από την αρχαιότητα. Τόσο σπουδαία την θεωρούσαν, ώστε το όνομα της (ορίγανον) που είναι σύνθετο και προέρχεται από τις λέξεις όρος (βουνό) και γάνος (λαμπρός) σημαίνει το φυτό που ομορφαίνει-λαμπραίνει το βουνό, ένα κόσμημα.

Η ΡΙΓΑΝΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΟ ΑΠΕΙΛΗ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ KAI ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.

Δείτε αναλυτικά η απόφαση της Διεύθυνσης Δασών τι αναφέρει:

I. Απαγορεύουμε!!!

α) την εκρίζωση ή την ολοκληρωτική αποκοπή των βλαστών. παντός είδους αρωματικού, φαρμακευτικού, μελισσοκομικού, ανθοκομικού και διακοσμητικού φυτού, δενδρυλλίου, θάμνου, φρυγάνου ή πόας,

β) την συλλογή για εμπορία μαλοτήρας ματζουράνας ,(, φασκόμηλου και ρίγανης σε όλες τις περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο προστασίας ΝΑΤΟΥΡΑ 2000.

γ) Οι ποινές για τους παραβάτες είναι αυστηρώτατες. Το μεταφορικό μέσο και τα εργαλεία κατάσχονται. Τα πρόστιμα πολύ βαριά…. 4 – 5 ματσάκια ανά αγροτική οικογένεια είναι αρκετά. Τα επιπλέον θεωρείται εμπορία.Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε να κόβουμε την ρίγανη με μεταλικά αντικείμενα. Μόνο με το χέρι έστω και αν την ξεριζώνουμε μερικώς. Σε πολλές περιπτώσεις ανάλογα με την συσταση του εδάφους, το να χρησιμοποιήσουμε μαχαίρι, ψαλίδες, δράπανα, δηλητηριάζει το φυτό με αποτέλεσμα να σταματήσει η κανονική ανάπτηξή του και απόδοση για αρκετό καιρό.

ΡΙΓΑΝΗ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΡΔΕΣ ΦΥΤΟ ΣΤΗΝ ΕΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

Είναι αυτοφυές φυτό, εντοπίζεται κυρίως σε ορεινές μας περιοχές της Ορεινής Τριφυλίας  και γενικά της ορεινής Ελλάδας με ασβεστοληθικά και βραχώδδη πετρώματα χωρίς αρκετή υγρασία.

Είναι μία από τις πλέον επικερδείς καλλιέργειες, εφ΄όσον καλιεργείται συστηματικά.Το κόστος παραγωγής μικρό και με ελάχιστες καλλιεργητικές φροντίδες.

Ο λόγος για τη γνωστή σε όλους ρίγανη που μπορεί να αξιοποιήσει πολλές κατηγορίες εδαφών, ακόμη και ορεινών αλλά και φτωχών σε έδαφος περιοχών.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση της καλλιέργειας της ρίγανης.Όπως επίσης και σε άλλες μεσογειακές χώρες, ακόμη και στην Βόρεια και Νότια Αμερική.

Η αγορά της ρίγανης ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ παγκοσμίως. Λόγω της μεγάλης ζήτησης που παρατηρείται στη βιομηχανία τροφίμων, στη φαρμακοβιομηχανία και στην αρωματοθεραπεία με αντικείμενο την παρασκευή αιθέριων ελαίων.

 Σε επίπεδο κατανάλωσης οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Γαλλία. Η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Ισραήλ παράγουν και εξάγουν μεγάλες ποσότητες αρωματικών φυτών και βοτάνων και προϊόντων τους. Στην Ελλάδα, παρότι κλιματολογικά ευνοείται η καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων, εξακολουθεί να θεωρείται μια νέα μορφή καλλιέργειας και δεν έχει αναπτυχθεί επαρκώς, καθώς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σήμερα δεν ξεπερνούν τα 30.000 στρέμματα.

Η Ελλάδα θεωρείται μία από τις πλουσιότερες χώρες σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, γεγονός που ανοίγει νέους και αρκετά προσοδοφόρους δρόμους στις αγροτικές καλλιέργειες, αν υπάρξει η απαιτούμενη οργάνωση για να αξιοποιηθούν. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο θεωρούνται μικρές, αλλά το μέγεθός τους δεν είναι περιοριστικό όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα στη διεθνή αγορά.

Το έδαφος και το κλίμα της χώρας μας ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη αυτού του αρωματικού φυτού που δίνει ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας.

Σε όλες τις διεθνείς αγορές η ζήτηση για προϊόντα φυσικής προέλευσης είναι αυξανόμενη.

Τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά, αλλά και τα πολύ υψηλότερης οικονομικής αξίας δευτερογενή προϊόντα τους -αιθέρια έλαια / εκχυλίσματα- έχουν ιδιαίτερα σημαντική θέση σε αυτήν την κατηγορία φυτικών προϊόντων, λόγω των πολλών και διαφορετικών χρήσεων και εφαρμογών τους σε τομείς όπως: βιομηχανία τροφίμων και ποτών, φαρμακοβιομηχανία, αρωματοποιία και αρωματοθεραπεία, βιομηχανία καλλυντικών, σαν αντιοξειδωτικά ή συντηρητικά, σαν καρυκεύματα – αρτύματα κ.ά.

Ομως, για τη σωστή ανάπτυξη του κλάδου αυτού, οι δράσεις θα πρέπει να βασίζονται και στη λειτουργία αντίστοιχων μεταποιητικών μονάδων (επεξεργασίας, τυποποίησης, μεταποίησης – παραγωγής αιθέριων ελαίων – εκχυλισμάτων και άλλων υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων).

Τα τελευταία χρόνια γίνονται αρκετές επενδυτικές προσπάθειες με δραστηριοποίηση στον χώρο των φυσικών προϊόντων, ορισμένες εκ των οποίων έχουν ήδη εδραιωθεί και θεωρούνται επιτυχημένες.

Αλλά και μικρότερες μονάδες έχουν ξεκινήσει και εγκατασταθεί, όπως και πολλοί ιδιώτες – παραγωγοί επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών παράλληλα με κάποιας μορφής μεταποίηση.

Η ρίγανη είναι αυτοφυές φυτό. Αναπτύσσεται σε ποικιλίαεδαφών, αντέχει στην ξηρασία

Η ρίγανη συναντάται ως αυτοφυές φυτό σε μεγάλη ποικιλία εδαφών και κλιμάτων από παραθαλάσσιες έως ορεινές περιοχές, στη νησιώτικη και την ηπειρωτική Ελλάδα, σε πλούσια και φτωχά εδάφη. Αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, με καλή στράγγιση. Δεν είναι φυτό απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία, καθώς έχει μικρές απαιτήσεις σε άζωτο, φώσφορο και κάλιο, με τη λίπανση γίνεται στο τέλος φθινοπώρου έως τις αρχές του χειμώνα.

Η ρίγανη αντέχει στην ξηρασία και μπορεί να καλλιεργηθεί ως ξηρικό είδος. Σε περίπτωση παρατεταμένης ξηρασίας, ιδίως την περίοδο της άνοιξης, ένα ή και δύο ποτίσματα είναι απαραίτητα, αυξάνοντας την απόδοση, χωρίς να μειώνεται ιδιαίτερα η ποιότητα.

Υπερδιπλάσιες αποδόσεις από τις βιολογικές καλλιέργειες

Με τις εταιρείες που παράγουν και εμπορεύονται αρωματικά φυτά να προτιμούν εκείνα που μπορεί να πιστοποιηθούν και ως βιολογικά, η οικονομική απόδοση της ρίγανης φτάνει να είναι υπερδιπλάσια όταν η καλλιέργεια είναι βιολογική.

Η ρίγανη αποδίδει ικανοποιητικά από το τρίτο έτος και μετά, φτάνοντας έως 300 κιλά στο στρέμμα όταν η καλλιέργεια είναι αρδευόμενη. Η περιεκτικότητα σε ριγανέλαιο είναι δυνατόν να φτάσει μέχρι και 7%, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται από 3 έως 4%. Το κόστος εγκατάστασης μιας φυτείας ρίγανης εκτιμάται στα 220 ευρώ ανά στρέμμα, συμπεριλαμβανομένων και των δαπανών του φυτωρίου, με την τιμή της ξηρής δρόγης να κυμαίνεται από 1,8 ευρώ έως 2,3 ευρώ όταν αφορά σε συμβατική καλλιέργεια και τα 5-6 ευρώ όταν πρόκειται για βιολογική καλλιέργεια. Τα έσοδα ανά στρέμμα ξεκινούν από 400 ευρώ και μπορούν να ξεπεράσουν τα 1.000 ευρώ, όταν η καλλιέργεια είναι πιστοποιημένη βιολογικά.

Στο κόστος παραγωγής, το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών καταλαμβάνει το αναλώσιμο κεφάλαιο και ιδιαίτερα το κόστος καταπολέμησης των ζιζανίων. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να υπολογισθεί και το ενοίκιο της ξηρικής γης, καθώς και η αμοιβή της ξένης μηχανικής εργασίας, κυρίως για τη συγκομιδή.

Το μέσο κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 1,04 ευρώ το κιλό. Για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια, η τιμή πώλησης του προϊόντος θα πρέπει να είναι πάνω από 0,7 ευρώ ανά κιλό, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες παραγωγής του προϊόντος. Η συγκομιδή της ρίγανης ξεκινάει από το δεύτερο έτος. Η συλλογή γίνεται όταν το φυτό είναι σε πλήρη άνθηση, με χορτοκοπτικό μηχάνημα και σε ύψος 8-10 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Δεν πρέπει να συγκομίζεται η ρίγανη ύστερα από βροχή, αλλά πρέπει να περάσει περίπου μία βδομάδα. Η ποσότητα που συλλέγεται μεταφέρεται για ξήρανση είτε σε χώρο με σκιά, είτε σε ξηραντήριο.

Σε διαφορετική περίπτωση, αφήνεται στο χωράφι για μια μέρα να στεγνώσει και μετά δένεται σε μπάλες ή αλωνίζεται με θεριζαλωνιστική σιταριού που έχει υποστεί μετατροπές. Η απόδοση σε χλωρή μάζα φτάνει τα 300-400 κιλά ανά στρέμμα, που αντιστοιχεί σε 100-150 κιλά ξηρό βάρος ανά στρέμμα.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί

Η καλλιέργεια της ρίγανης είναι ξηρική και χρειάζεται πότισμα κατά την εγκατάσταση στο χωράφι αλλά και μετά τη συγκομιδή, ώστε να αντεπεξέλθουν τα φυτά καλύτερα από το σοκ. Γενικά, όμως, όσο πιο συχνά ποτίζουμε, τόσο μειώνεται η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο.

Ο σπόρος σπέρνεται σε σπορεία, όπως ο καπνός, που ετοιμάζονται είτε τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου (φθινοπωρινή εγκατάσταση), είτε μέσα Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου (ανοιξιάτικη εγκατάσταση).

Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης της ρίγανης κυμαίνεται από 18-22°C με όρια ανάπτυξης από 4 έως 33°C, ενώ το ριζικό της σύστημα σε καλά ανεπτυγμένα φυτά αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες. Επιβιώνει και σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού, αλλά για να επιτευχθεί υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια το φως είναι απαραίτητο.

Η ρίγανη πολλαπλασιάζεται κυρίως με σπόρο ή με παραφυάδες και διαίρεση φυτών που λαμβάνονται από παλιές φυτείες. Μπορεί επίσης να πολλαπλασιασθεί με μοσχεύματα. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται τόσο το φθινόπωρο όσο και την άνοιξη.

Η ποιότητα της ρίγανης καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το συστατικό καρβακρόλη που βρίσκεται στο ριγανέλαιο και κυμαίνεται από 70 έως 85%, ενώ σε αυτοφυείς πληθυσμούς μπορεί να ξεπεράσει και το 90%. Πρέπει να σημειωθεί ότι η απόδοση σε ριγανέλαιο και το ποσοστό της καρβακρόλης έχουν σχέση με τον καλλιεργούμενο πληθυσμό, ποικιλία ή κλώνο, το κλίμα, το έδαφος, το υψόμετρο, καθώς και τις συνθήκες της καλλιέργειας (άρδευση, λίπανση κ.λπ.).

Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης και τα συστατικά που το αποτελούν χρησιμοποιούνται για τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες στη βιομηχανία τροφίμων, αυξάνοντας την ικανότητα συντήρησής τους και μειώνοντας την ανάπτυξη του αντίστοιχου μικροβιακού πληθυσμού.

Το αιθέριο έλαιό της παρουσιάζει ισχυρή αντιβακτηριακή δράση κατά διαφόρων μικροοργανισμών και αναστέλλει την ανάπτυξη μυκήτων.

Παρουσιάζει ισχυρή τοξική δράση εναντίον ιών και καρκινογόνων κυττάρων, καθώς και αντιοξειδωτική δραστηριότητα που σχετίζεται ιδιαίτερα με την παρουσία της καρβακρόλης και της θυμόλης, αλλά και γλυκοσιδίων, φλαβονοειδών και φαινολικών οξέων.

Advertisements

Φεβρουαρίου 14, 2014 - Posted by | ΡΙΓΑΝΙ - ΜΑΖΕΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, Uncategorized

2 Σχόλια »

  1. Ανθρωπέ μου, μήπως μπορείς νά μού στείλης ένα ματσάκι Ρίγανη από τό βουνό σου, γιά τήν άρρωστη μητέρα μου, σέ παρακαλώ; Η 80-χρονη μάννα μου, πάσχει από Χ.Α.Π (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), καλωδιωμένη όλο τό 24-ωρο στό Υγρό Οξυγόνο. Εδώ καί ένα χρόνο έχει καί άνοια (όχι Alzheimer). Είνι έγκλειστη, δέν βγαίνει από τό σπίτι. Μιά ηλικιωμένη γυναίκα μού είπε νά τής δίνω κάθε μέρα νά πίνη ΡΙΓΑΝΗ.Επειδή η Ρίγανη, μού λέει, σέ ευεργετεί.Γράψε μου, σέ παρακαλώ, αν μπορής νά μύ στείλης καί τί θά κοστίση, ώστε νά σού γράψω τή δiεύθυνση μου στήν Αθήνα. Εντάξει;

    Σχόλιο από Γιάγκος | Νοέμβριος 2, 2014 | Απάντηση

  2. ΦΙΛΕ ΓΙΑΝΓΚΟ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ. ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ. ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΙΓΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ΜΟΥ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ, ΣΤΕΙΛΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ ΕΝΑ ΜΑΤΣΑΚΙ. ΦΙΛΙΚΑ ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ.

    Σχόλιο από komianos | Νοέμβριος 3, 2014 | Απάντηση


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: