Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ-ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ. ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΜΙΑΝΟΣ ΠΙΠΗΣ-komianos.wordpres’s.com

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΕΘΙΜΑ. ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΑΓΟΡΙ

ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΑΓΟΡΙ

 Μετά η Μεσοπεντικοστή, την ημέρα αυτή δεν σκαλίζουν,δεν ποτίζουν και δεν φυτεύουν οι αγρότες. Και τέλος μας έρχεται η χιλιοτραγουδισμένη ημέρα της  Πρωτομαγιάς……” ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ,  ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΑ ΤΑΙΡΙΑ ΤΟΥΣ ΦΩΝΑΖΟΥΝ”. Ο λαός γιορτάζει την νίκη του καλοκαιριού εναντίον του χειμώνα. Άλλοι άνθρωποι πιστεύουν  ότι είναι ” Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ”. Τέλος την γιορτάζει και η εργατιά από την 1η  Μάη 1889. Όλος ο κόσμος ξεχύνεται στην εξοχή, οι αγροί και τα λιβάδια πρωτού χαράξει η αυγή, γεμίζουν από νέες γυναίκες και κορίτσια που…..μαζεύουν τη δροσιά πάνω από τα στάχυα και την βάζουν στο στόμα τους, άλλες πλένουν τα πρόσωπά τους, για να είναι δροσάτες όλο το χρόνο. Λέγοντας τα παρακάτω λόγια : “ΤΩΡΑ ΜΑΓΙΑ, ΤΩΡΑ ΔΡΟΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΑ ΧΕΙΛΙΑ.. Ο ΧΑΡΟΣ  ΕΝΙΚΗΘΗΚΕ ΚΙ’ ΦΥΣΗ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ”. Όλοι μικροί και μεγάλοι, πλέκουν στεφάνια για να τα κρεμάσουν έξω στο κατόφλι του σπιτιού τους. Στο κάθε στεφάνι βάζουν και ένα σκόρδο για να μην τους πιάνει το κακό μάτι “βασκανία”, ένα αγκάθι για να τους φυλάει από τους εχθρούς, και ένα στάχυ για να φέρνει ευφορία και πλούσια σοδιά. Το στεφάνι από λουλούδια είναι για τους ανθρώπους από την πόλη. Για τους αγρότες όμως το στεφάνι φτιάχνεται από φυτά που παράγουν καρπούς. Π.χ. συκιές με τα  σύκα τους, στάχια, σκόρδα, κρεμύδια, αχλαδια, μπουρνέλια, τζάνερα, αμυγδαλιες με τα αμύγδαλα, ροδιές με τα ροδια τους . Μερικοί κρεμούν και μποτσίκια μαζί με τα φύλλα τους. Τα στεφάνια τα έχουν κρεμασμένα  έως του Αγίου Ιωάννη του θεριστή, τότε τα κατεβάζουν και αφού αναψουνν φωτιές, τα ρίχνουν μέσα να καούν….χέρι χέρι ή αντάμα πιδούν ζευγαρωτά τις φωτιές. Ο κόσμος φυλάγεται την Πρωτομαγιά, πιστεύουν ότι πιάνουν τα μάγια, για να μην πάθουν κακό, την ημέρα αυτή παίρνουν χίλιες δυό προφυλάξεις. Με το σκόρδο , τα χαϊμαλιά, τα ξεματιασματα και κυρίως τον ΑΓΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ!!!

Η φωτογραφία είναι από άρθρο για την Εργατική Πρωτομαγιά, της εφημερίδας “Κλειδί” Μεσσήνης Απρίλιος 2010, Πρωτομαγιά των λουλουδιών των στεφανιών και του αγώνα….Με σύμβολο το “ανθισμένο” στεφανι.

Ανάλογα με την ευχή που έκανε η κάθε νοικοκυρά κατασκευάζονταν και το ανάλογο στεφάνι:

Ανθισμένο σπίτι: Tραντάφυλλα, γαρούφαλα, βιόλες, πασκαλιές (λιλά), γεράνια. 

Ευτυχία του σπιτιού: Kλωνάρια ανθισμένα από αγιόκλημα και από ελιά.

Γεμάτο σπίτι: Στάχια και λουλούδια του κάμπου, όπως μαργαρίτες, παπαρούνες.

Για τη γλωσσοφαγιά: Μια κουκκιά (φυτό) με τις ρίζες και τους καρπούς της. 

Για την αγάπη των κοριτσιών του σπιτιού: Eνα κλωνάρι λιγαριά.

Για το μάτι: Eνα κεφάλι σκόρδο, κρεμασμένο στη μέση στο στεφάνι για να φαίνεται.

Πηγή : Η φωτογραφία καί το άρθρο για την κατασκευή του στεφανιού, Από το ΠΑΙΔΙΟΝ ΤΟΠΟΣ του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ. 1 Μαίου 2011.


ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ  ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ  ΠΟΥ ΑΓΑΠΑΤΕ .   ΚΟΜΙΑΝΟΣ ΠΙΠΗΣ  komianos.wordpress.com

Advertisements

Απρίλιος 30, 2013 - Posted by | Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: