Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, Αναδήμοσίευση από ΚΟΜΙΑΝΟΣ ΠΙΠΗΣ, komianos.wordpress.com

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, Αναδήμοσίευση από ΚΟΜΙΑΝΟΣ ΠΙΠΗΣ, komianos.wordpress.com

Έθιμα Αποκριών

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΑΠΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΛΛ. ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΠΑΤΡΩΝ Φωτογραφία από ΒestNews

Τσικνοπέμπτηcf84cf83ceb9cebacebdcebfcf80ceb5cebccf80cf84ceb7[1]

Η Τσικνοπέμπτη είναι μια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται μέσα στους αιώνες. Η ημέρα που τρώγεται κρέας. Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από τις λέξεις “τσίκνα” (η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και “Πέμπτη”.
Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των 3 εβδομάδων του εορτασμού του καρναβαλιού. Πρόκειται για τη Πέμπτη της 2ης εβδομάδας, της Κρεατινής.

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 2013 ΣΤΟ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜ. ΚΑΜΠΟΥΚΟΥ Δ.Δ. ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 2013 ΣΤΟ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜ. ΚΑΜΠΟΥΚΟΥ Δ.Δ. ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ Φωτογραφικό αρχείο ΠΙΠΗ ΚΟΜΙΑΝΟΥ

Γιορτάζεται την Πέμπτη που είναι 11 ημέρες πριν την Καθαρά ∆ευτέρα. Είναι ημέρα χαράς αλλά και προετοιμασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήμερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την μέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιμο το ψήσιμο κρέατος στα κάρβουνα.

Το παστό της Τσικνοπέμπτης

Τσικνοπέφτη ήταν η μέρα που ετοίμαζαν το “παστό”. Έβραζαν το λίπος με λίγο νερό, ραντίζοντάς το συγχρόνως με νερό. Το σούρωναν στη συνέχεια.
Αυτή ήταν η “γουρναλοιφή”. Φυλαγόταν σε δοχεία (πήλινα).
Χρησιμοποιούνταν ως άρτυμα για όλη τη χρονιά.

Στον πάτο του λεβετιού (καζανιού) έμεναν οι τσιγαρίδες που νοστιμίζαν τα φαγητά
(με χόρτα, αυγά, όσπρια).

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 2013 ΣΤΟ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΤΣΗ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΝΟΥΛΑ ΜΑΣ Φωτογραφικό αρχείο ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 2013 ΣΤΟ ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΚΟΤΣΗ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΝΟΥΛΑ ΜΑΣ Φωτογραφικό αρχείο ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ

Σε λεβέτι έβραζαν το κρέας με λίγο κρασί για να βγάλει λίπος, που με αυτό έβραζε. Έριχναν τα μπαχαρικά για νοστιμάδα κα τα λουκάνικα, αφού τα καθάριζαν από την καπνιά. Πρόσεχαν μη τσικνιστούν γιατί θα χάλαγε όλο το παστό.

Μετά το βράσιμο καθάριζαν το κρέας από τα κόκαλα, έκοβαν τα λουκάνικα και τα τοποθετούσαν σε λαγήνες (δοχεία πήλινα), και τα περιέχεαν με λίπος για να σκεπαστούν οι μεζέδες. Ήταν το φαγητό για όλο το χρόνο. Μ’αυτό φίλευαν και τους ξένους.

Ονομαστό φαγητό από παστό ήταν οι καγιανάδες, οι αλιμοκαγιανάδες με κρεμύδι κι αυγά.

Διαδικασία εβδομάδας γιορταστική, με λιχουδιές λογιών – λογιών, κρασί, τραγούδι.

Κι έχει ο Θεός, αφού έδωσε για να έχει κι ο Χριστιανός για όλη τη χρονιά, όλα τα καλά. Και γουρναλοιφή, και τσιγαρίδες και λουκάνικα, και παστό και πυτιά, και γουρνοσάπουνο, και γουρνοτσάρουχα, αλλά και την καπνοσακούλα από τη φούσκα. Για τούτο πρέπουν τις μέρες αυτές γιορτάσια και χαρές. Και μεγάλη νάναι η χάρη Του.

Στη υγειά μας, με καράτζαφλο, με συκώτι, με ψιλό κρεμύδι, με οματιές, κρασί και πειράγματα.

Η μάνα Γη μας τρέφει καλά, καιρός χαράς, καιρός να ξεχαστούμε, τώρα, κι αυτή την εβδομάδα, την εβδομάδα της «απολυτής», της «προφωνήσιμης» ή «προφωνής».

Πηγή : www.paidika.gr/index.php?…id

Aναδημοσιευση από ΚΟΜΙΑΝΟΣ ΠΙΠΗΣ, komianos.wordpress.com. Το komianos Blog Σας εύχεται χρόνια πολλά και συγχαρητήρια για την εκδήλωση. ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ!!!

| ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ, ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ, ΤΑ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥ, Uncategorized | Γράψτε ένα σχόλιο
Advertisements

Μαρτίου 7, 2013 - Posted by | ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ-ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: