Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΔΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΙΓΑΝΙΤΕΣ Η ΛΑΛΑΓΓΙΔΕΣ ΜΕ ΑΓΟΥΡΟΛΑΔΟ. Εργασία ΚΟΜΙΑΝΟΣ ΠΙΠΗΣ, komianos,wordpress.com

ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΔΗ – ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΙΓΑΝΙΤΕΣ Η ΛΑΛΑΓΓΙΔΕΣ ΜΕ ΑΓΟΥΡΟΛΑΔΟ.  Εργασία ΚΟΜΙΑΝΟΣ ΠΙΠΗΣ

Μετά την αποθήκευση της φρέσκιας παραγωγης του λαδιού, το έθιμο που συνηθίζεται στα χωριά της Ορεινής Τριφυλίας, είναι το τιγάνισμα των  λαλαγγίδων, τις γνωστές σε όλους μας τιγανίτες με το φρέσκο και ευωδιαστό αγουρόλαδο.

Κατασκευή λαλαγγιδων και Υλικά για την συνταγή

Μισό κιλό αλεύρι σταρένιο, μαλακό, το απλό  περίπου 4 κούπες του τσαγιού –   Δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο – Ένα κουταλάκι κοφτό του γλυκού αλάτι – και τρεις κούπες  χλιο (χλιαρό) νερό. Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα βαθύ σκεύος μαζί με το λάδι και το αλάτι. Στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να γίνει λίγο αραιός ο χυλός. Όχι πολύ πηκτός αλλά ούτε και πολύ νερουλός. πριν εχουμε ρίξει δύο με τρεις κούπες του τσαγιού αγουρόλαδο για να κάψει στο τιγάνι. Μόλις ζεσταθεί το λάδι καλά τότε ρίχνουμε μία μία κουταλιά τις σούπας. Σε λίγα λεπτά μόλις ροδίσει το κάτω μέρος της λαλαγγίδας, με την βοήθεια ενός πιρουνιού την γυρνάμε από την άλλη μεριά για να ψηθεί. Και οι λαλαγγίδες μας είναι έτοιμες για σερβίρισμα σε φίλους , γνωστούς και στην οικογένεια, για τα καλορίζυκα. Σε πολλές περιπτώσεις ανάμεσα σε δύο λαλαγγίδες όσο είναι ζεστές βάζουμε τυρί φέτα, που τους δίνει μια ξεχωριστά απολαυστική γεύση. Τα παλιά χρόνια που το μέλι ήταν δυσεύρετο, αντί για μέλι τις περιχύνανε με πηκτό πετιμέζι ή ζάχαρι. Δεν ήταν λίγες οι φορές που τον χυλό τον ανακάτευαν με σταφίδες, που εκείνη την εποχή αφθονούσαν σε κάθε σπίτι όπως και το πετιμέζι. 20 – 30 λεπτα χρειάζεται για την όλη διαδικασία.

Νοσταλγικά : ΚΟΜΙΑΝΟΣ ΠΙΠΗΣ,  komianos.wordpress.com

Ιουνίου 29, 2010 Αναρτήθηκε από τον/την | ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ, ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ, Uncategorized | Γράψτε ένα σχόλιο

Advertisements

Νοέμβριος 29, 2012 - Posted by | ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΤΑ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥ, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: