Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

ΤΡΑΧΑΝΑΣ Ο ΠΡΗΣΚΟΚΟΙΛΗΣ, ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΞΥΝΟΥ ΚΑΙ ΓΛΥΚΟΥ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ. ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΙΠΗΣ ΚΟΜΙΑΝΟΣ,

Ο ΞΥΝΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ

Ο τραχανάς ο λεγόμενος και πρησκοκοίλης, ήταν ανέκαθεν το κυρίως πρωϊνό που έτρωγε η οικογένεια και κυρίως τα παιδιά,  πριν πάρουν τον πολλές φορές αρκετά μακρύ δρόμο μέσα από δύσβατα στενά και κακοτράχαλα μονοπάτια, για να π,ανε στις δουλειές τους ή στο σχολείο τους. Μου εξηγούσε η κυρά Σπυρούλα η Σοφού του (Ντίντιρη) πως, και με ποια υλικά φτοιαχνόταν ο τραχανάς. Βασικά υλικά το αλεύρι, αλάτι, αυγά και ξυνόγαλο. Ήταν ένα φαγητό πρόχειρο και εύγεστο για όλες τις ώρες της ημέρες, αρτύσιμο επειδή περιείχε γάλα και αυγά. Πρώτα  βράζουμε τα γάλα με το ανάλογο αλάτι και το αφήνουμε 3 – 4 ημέρες εκτός ψυγείου να ξυνίσει. Όσο περισσότερο αφήνουμε το γάλα να ξυνήσει τόσο πιο ξυνός γίνεται και ο τραχανάς. Οι περισσότεροι όμως δεν τον θέλουν πάρα πολύ ξυνό, τον προτιμούν λίγο πιο γλυκό. Σπάζουμε 5 – 6 αυγά και τα ανακατεύουμε με το γάλα. στην συνέχεια ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρικαι το ζυμώνουμε στην σκάφη, μέχρι να γίνει αρκετά σφικτό το ζυμάρι. Μετά το κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές και τις απλώνουμε σε καθαρά σεντόνια στον ηλιο να τραβήξει τα υγρά. Άλλες νοικοκυρές τα αφήνουν απλωμένα στο σεντόνι όλο το βράδυ, να στεγνώσουν. Την άλλη μέρα σαν ξεραθούν τα τρίβουμε με τα χέρια, άλλες νοικοκυρές τα βάζουν λίγα λίγα στο σεντόνι και τα τρίβουν μέχρι που γίνεται σαν ρύζι. Μετά τα ψίχουλα τα κοσκινίζουμε στο (αρίλογο) ένα είδος χοντρής κρισάρας. Ότι μένει χοντρό κομμάτι μέσα στο αρίλογο το τρίβουμε και παλι το κοσκινίζουμε. Μετά το απλώνουμε για 10 περίπου ημέρες να ξεραθεί και το βάζουμε σε μια μαξιλαροθήκη σε στεγνό μερός μακρυά από υγρασία. 

Ο ΓΛΥΚΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ

Τα παλιά χρόνια, πηγέναμε το στάρι στο μύλο και το χοντροαλέθαμε. Αν δεν ηταν εύκολο να το αλεσουμε στο μύλο, το αλέθαμε με τις μυλόπετρες στο σπίτι. Αυτή η εργασία βέβαια έπερνε περισσότερο κόπο και χρόνο γιατί γινόταν με το χέρι. Στην συνέχεια το χοντραλεσμένο στάρι το κοσκινίζαμε για να φύγει το ψιλό αλεύρι, Το χοντραλεσμένο αλεύρι το ανακατεύουμε με νερό και κάνουμε το λεγόμενο πλιγούρι ή μπουλουγούρι. Το ανακατεύανε με γλυκό (φρέσκο) γάλα μαζί με αυγά και βράζοντάς το μείγμα το ανακάτευαν μέχρι να πήξει. Το κατεβάζαμε από την φωτιά και προσθέταμε σιγά σιγά χοντραλεσμένο αλεύρι. Ύστερα αρχίζαμε το ζύμωμα όπως το ψωμί, θέλει πολύ δύναμη για να γίνει σφικτό. Αφού κρυώσει ακολουθούμε την μέθοδο όπως στον ξυνό τραχανά. Ο γλυκός τραχανάς ήταν και αυτός αρτύσιμος επειδή περιείχε γάλα και αυγά. Ήταν ομως το ίδιο νοστιμώτατος σαν τον ξυνό. 

Εργασία: Πίπης Κομιανός

Advertisements

Νοέμβριος 22, 2012 - Posted by | ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: