Komianos's Blog

Από το Κοπανάκι Μεσσηνίας Πολιτιστικά Δρώμενα.

Το Βραβείο του Καλύτερου Νέου Ερευνητή απέσπασε βιολόγος από τη Μεσσηνία. Πηγή: Messiniaportal.gr, Αναδημοσίευση από: ΚΟΜΙΑΝΟΣ ΠΙΠΗΣ, komianos.wordpress.com

Το Βραβείο του Καλύτερου Νέου Ερευνητή απέσπασε βιολόγος από τη Μεσσηνία

 

Σάβ, 30/06/2012 – 17:52

Η διδάκτορας του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου Ζ. Νικολακοπούλου απέσπασε την παγκόσμια αναγνώριση για την εργασία της. Η βιολόγος από τη Μεσσηνία μελέτησε τον προστατευτικό ρόλο των Ω-3 λιπαρών κατά του καρκίνου Η δρ Ζαχαρούλα Νικολακοπούλου εργάζεται στο Λονδίνο και ήταν υποψήφια μεταξύ πολλών νέων επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο. Πριν από λίγες μέρες απέσπασε τον τίτλο του Κορυφαίου Νέου Ερευνητή για το 2012 (Top New Investigator Award) χάρη στην εργασία της για τον προστατευτικό ρόλο των Ω-3 λιπαρών που περιέχονται στα ψάρια κατά διαφόρων μορφών καρκίνου. Η βράβευση έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών του 10ου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Διεθνούς Κοινότητας για τη Μελέτη Λιπαρών Οξέων και Λιπιδίων (10th Congress of the International Society for the Study of Fatty Acids & Lipids 2012), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά. Η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου απέσπασε το αναγνωρισμένου κύρους βραβείο για τη μελέτη της πάνω στη χρήση των Ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων για την πρόληψη και τη θεραπεία κατά του καρκίνου του στόματος και του δέρματος. Η έρευνά της έδειξε ότι τα Ω-3 λιπαρά οξέα, που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα και η σαρδέλα, εμποδίζουν επιλεκτικά την ανάπτυξη του καρκίνου πρώιμου και προχωρημένου σταδίου και προσδιόρισε έναν μοριακό δείκτη αυτής της διαδικασίας. Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος της διδακτορικής της διατριβής, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Queen Mary University του Λονδίνου, με επιβλέποντες καθηγητές τον κ. Ken Parkinson και την κ. Adina Michael-Titus. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Από το Μουζάκι στο Λονδίνο Η δρ Ζαχαρούλα Νικολακοπούλου κατάγεται από το Μουζάκι Μεσσηνίας. Σπούδασε στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές (Master of Science) στην Ανοσολογία στο Imperial College του Λονδίνου και κατόπιν με έρευνα κατά της λευχαιμίας στο University College του Λονδίνου (UCL). Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το διδακτορικό της στο Queen Mary University σχετικά με τον καρκίνο του στόματος και του δέρματος, έχοντας λάβει υποτροφία από τον Ιατρικό Οργανισμό Ερευνας (Medical Research Council). Η έρευνά της έχει τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς -εκτός των άλλων- αφορά πολυακόρεστα λίπη, τα οποία μπορούν εύκολα να περιληφθούν σε κάθε τραπέζι. Τα Ω-3 λιπαρά Εκτός από τα ψάρια, τα ω-3 λιπαρά περιέχονται στα αμύγδαλα, τα καρύδια, σε ορισμένα φυτικά έλαια, όπως έλαια από λιναρόσπορο, ξηρούς καρπούς και ελαιοκράμβη. Σειρά μελετών έχουν καταδείξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην προστασία της καρδιάς και των αγγείων. Αλλες έρευνες συνέδεσαν την κατανάλωσή τους με την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και της όρασης. Σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες για το ρόλο των ω-3 λιπαρών στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το άσθμα και τις νεφρικές παθήσεις. Οι ειδικοί συνιστούν κατανάλωση ψαριών, που είναι πλούσια σε ω-3, δύο φορές την εβδομάδα.

 πηγη: ethnos.gr

Ιουλίου 3, 2012 - Posted by | ΑΞΙΟΠΕΡΙΕΡΓΑ, ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ - ΙΔΕΕΣ ΦΙΛΩΝ, ΙΑΤΡΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ, ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΩΜΕΝΑ, ΤΑ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥ, ΥΓΕΙΑ, Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: